Dansk opdagelse: Kæmpe meteorkrater nomineret til årets gennembrud

Du kan afgive din stemme i konkurrencen, der afholdes af et af verdens mest anerkendte tidsskrifter

I november måned løftede danske forskere sløret for en stor opdagelse. De havde opdaget et stort krater på 31 kilometer i diameter under Hiawatha-gletsjeren i det nordvestlige Grønland.

Det lyder vildt, og det synes et af verdens mest anerkendte tidsskrifter, Science, tilsyneladende også, der har nomineret studiet til årets gennembrud. Det skriver Videnskab.dk, hvor du også kan skynde dig ind og stemme på det danske forskningsresultat.

Forskerne mener, at krateret skyldes en kæmpe jernmeteorit på intet mindre end 12 milliarder ton, der måske har ramt relativt for nylig i geologisk forstand - den kan nemlig have slået ned så sent som for 12.000 år siden.

Læs mere på Videnskab.dk: Sære væsner i Stillehavet fanget på kamera

Med sine 31 kilometer i diameter er det 'nye' krater blandt de største 25 i verden, og det kan ikke udelukkes, at det har haft betydning for den sidste istids afslutning.

- Meteoritten har vejet omkring 12 milliarder ton og har udløst, hvad der svarer til 47 millioner gange Hiroshima i energi. Et nedslag i den størrelsesorden har stort potentiale til at ændre klimaet, sagde professor ved Københavns Universitet og kurator ved Statens Naturhistoriske Museum Kurt H. Kjær om opdagelsen til Videnskab.dk i november.

Han tror især, at studiet har fået opmærksomhed, på grund af opdagelsens størrelse.

- Det er sjældent, at man finder noget i den størrelsesorden i dag, hvor vi tager billeder og overflyver alt. Og så er der jo det fascinerende ved opdagelsen, at den måske kan løse en del af puslespillet omkring afslutningen af den sidste istid, sagde Kurt H. Kjær til Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Rumvæsner har samme genetiske kode som os

Krateret blev blandt andet opdaget ved hjælp af radar-målinger foretaget gennem isen fra fly, og både metode og opdagelse imponerede den engelske geologiprofessor, som læste studiet igennem for Videnskab.dk.

- Det her er et fantastisk studie! Meget spændende. Jeg havde godt hørt om det, men det er endnu bedre, end jeg troede, sagde Adrian Jones, der er tilknyttet University College London, til Videnskab.dk.

Hvis du er enig med Adrian Jones, skal du stemme på det danske forskningsresultat via Videnskab.dk inden 6. december.

Andre artikler på Videnskab.dk

Vagtel-forsker vinder international videokonkurrence

Top 5: Gale forskere, der seriøst ofrede sig for videnskaben

Se bilen, der kører på ren luft

1 kommentar
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere