Derfor bliver du besat af TV-serier

Får Carrie Mathison fra 'Homeland' fat i terroristen, og vil Rick og slænget fra 'The Walking Dead' komme i sikkerhed fra zombierne? For at få svaret sluger vi gladeligt alle episoder af en serie-sæson på rekordtid.

(PR foto)
(PR foto)

Bare lige én episode mere.

Med diverse streamingtjenester er det blevet nemmere at kaste sig over TV-serierne, og faktisk er det så udbredt at sluge den ene episode efter den anden, at det har fået et navn, bingewatching, som dækker over at se et utal af afsnit af en TV-serie i træk. Det skriver Videnskab.dk:

Ifølge film- og TV-forsker Jakob Isak Nielsen er begrebet særligt knyttet til vores streamingbrug, blandt andet fordi Netflix sparer os fra det hårde arbejde ved automatisk at starte næste episode, når vi når til vejs ende: Så lad gå da!

De nye TV-serier er så komplekse, at de kræver af os, at vi følger med fra start til slut. De er fyldt med komplekse personer, flere handlingstråde, og så lægger de ofte direkte op til at fortsætte med næste afsnit, fordi der ingen afrunding er på hver enkelt episode.

Det er netop dét, som gør serierne så egnede til bingewatching, fortæller Jakob Isak Nielsen.

Læs mere på Videnskab.dk: Film og serier bruger computerspils dramaturgi:

'Serier, som folder sig mere adstadigt ud, lægger efter min mening bedre op til bingewatching, da man faktisk vinder noget ved at se dem i rap. Da flere af dramaserierne er fortællemæssigt komplekse og subtile, bliver man simpelthen bedre i stand til at holde sammen på karaktergalleriet, fortælletrådene og de tematiske antydninger på tværs af afsnittene. Man kan sige, at de er mere 'romanagtige' i den forstand, at det i højere grad svarer til at læse tre kapitler i en bog,' siger Jakob Isak Nielsen.

Særligt de komplekse karakterer kendetegner de nye seriers måde at involvere os på, fortæller lektor på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab på Københavns Universitet Helle Kannik Haastrup.

I 'Homeland' møder vi for eksempel efterretningsagenten Carrie Mathison, som indleder en affære med en gift tidligere soldat, som hun i øvrigt mistænker for at planlægge et attentat mod den amerikanske præsident gennem terrororganisationen al-Qaeda.

Læs mere på Videnskab.dk: Skader det at se serier 15 timer i stræk?

'Carrie i 'Homeland' er en skæv karakter, som ikke altid gør, som man skal gøre. Samtidig er hendes ukonventionelle metoder noget, der gør hende ekstra god til sit arbejde. Det er dét, der karakteriserer mange af de her hovedpersoner. De er komplekse på forskellige måder, men de er ikke bare entydigt gode eller entydigt onde. Derfor bliver det mere interessant,' siger Helle Kannik Haastrup.

Samtidig kan det ske, at vi ligefrem opbygger en form for relation til karaktererne, fordi vi bruger så lang tid sammen med dem, fortæller lektoren:

'Man kan sammenligne det med en parasocial relation, hvor man kan være på fornavn med studieværten i Tv-avisen, fordi man altid følger med i den. Man tilbringer så mange timer sammen med vedkommende, så der kan opstå en forbundethed til en karakter,' siger Helle Kannik Haastrup.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Derfor bliver vi ved med at se Disneys Juleshow:

Mænd, der tager del i de huslige pligter, får mere sex:

For flere spændende artikler tilmeld dig Videnskab.dk’s gratis nyhedsbrev her:

2 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere