Derfor ender du altid med at blive smurt ind i appelsinsaft

Det er ikke kun fordi, du er en gris, hvis du altid ender med at blive smurt ind i klisteret saft fra appelsinen. Appelsiner er nemlig små saftbomber, der eksploderer, når du skræller dem.

Arkivfoto: POLFOTO
Arkivfoto: POLFOTO

Hvorfor er appelsinen ikke din foretrukne frugt, når du er på farten?

Måske fordi der opbygges så meget tryk inde i appelsiners væskefyldte kirtler, at der sprøjtes saft ud med 10,5 meter i sekundet eller 38 kilometer i timen, når du bryder appelsinskrællen. Det er hurtigere end insekter kan flyve, og hurtigere end regndråber kan falde.

Forskere fra University of Central Florida i USA har ved hjælp af trykmålere og videobilleder i slow motion undersøgt appelsinens unikke egenskaber, som muligvis kan overføres til lægemidler.

Du kan se videoerne på Videnskab.dk

Læs mere på Videnskab: Sidder vitaminerne virkelig i skrællen?

Kan måske hjælpe astma-patienter
Forskerne bag studiet forklarer, at det opbyggede tryk inde i væskepartiklerne bliver markant større, det sekund man begynder at skrælle appelsinen.

- Når skrællen bøjes, komprimeres det bløde materiale, der omgiver kirtlerne, hvilket øger væskens tryk. I sidste ende vil væskens tryk overstige den yderste membrans styrke,-  skriver lektor i fysik på University of Central Florida Andrew Dickerson og hans kollegaer i abstractet for Society for Integrative and Comparative Biologys årlige møde.

- Den efterfølgende komplette udtømning af væske i kirtlerne ved høj hastighed udgør en hidtil udkendt metode til at sprede små mængder aromatisk og flygtig væske,-  fortsætter de.

Denne metode kan ifølge forskerne muligvis inspirere design af effektive astma-inhalatorer til nødsituationer, der kan fyldes med lommer af medicin.

Læs mere på Videnskab.dk: Hjælper det at prikke på øldåsen for at undgå, at den sprøjter?

Dansk forsker er skeptisk
Men den danske forsker Sven Frøkjær er skeptisk. Han er professor i de fysisk-kemiske aspekter af lægemidler på Københavns Universitet.

- Jeg har svært ved at se, hvordan den hurtige og kraftige acceleration kan udnyttes til inhalation. Før væske kan bruges til inhalation, skal den over på mikrodråbeform og forstøves- ellers kommer den ikke ned i luftvejene,-  siger han.

Sven Frøkjær har selv forsket i, hvordan nanopartikler mest effektivt kan inhaleres - blandt andet ved Novo Nordisk i næsten 20 år.

- Hvis jeg skal pege på et sted, hvor accelerationen eventuelt kan udnyttes, vil det være ved hudpenetration. Men spørgsmålet er, om den kraft, dråberne kommer ud med, er stærk nok til at trænge ned gennem de øvre hudlag,-  tilføjer han.

Andre artikler på Videnskab.dk

Maskuline mænd har dårlig sæd

Din egen stemme kan påvirke dit humør

Hvorfor kan man ikke skide uden at tisse?

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Benjamin Krogh
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen