Derfor er det (næsten) umuligt at smile falsk

Kan du skelne et ægte smil fra et falsk? Langt de fleste mennesker har nærved umuligt ved at smile overbevisende, hvis ikke de føler følelsen – og det skyldes formentlig evolution

Det er næsten umuligt at smile falsk. (Foto: Colourbox)
Det er næsten umuligt at smile falsk. (Foto: Colourbox)

Har du nogensinde forsøgt at sætte dit bedste skuespillersmil op for din kæreste eller dine forældre – så ved du også, hvor svært det er at fremmane en grimasse, som er overbevisende nok til at få nogen til at hoppe på vognen.

Faktisk er et smil den følelse, som er allersværest at fake, fortæller siger neuropsykolog Thomas Zoëga Ramsøy, der har en ph.d. i neurobiologi.

- Selv skuespillere kan ikke hive et troværdigt smil frem, hvis de ikke fremprovokerer følelsen først. Folk har meget nemt ved at se, om man smiler falsk eller ej. Men det gælder også andre følelser. Vi kan simpelthen ikke fremtvinge den rette grimmasse, hvis den ikke er motiveret af en følelse. Og det siger noget om, at vores daglige ansigtsmimik i høj grad er ubevidst, siger Thomas Zoëga Ramsøy, der selv har lavet en smiletest, som afslører, om du er i stand til at genkende et ægte eller falsk smil.

Du kan tage testen hos Videnskab.dk:

Årsagen til, at vores ansigt og øjne kan afsløre vores sindstilstand, skal findes langt tilbage i evolutionshistorien, vurderer Klaus Bærentsen, som er lektor på Psykologisk Institut ved Aarhus Universitet.

- Vores ansigtsudtryk opstod før sproget. Det har været en måde at kommunikere og koordinere adfærden indbyrdes i gruppen på. Eller i konkurrence med andre, hvor det gælder om at aflæse hinandens intentioner. Det kan også være et rovdyrs intentioner. Hvis man er god til at aflæse, om et rovdyr vil angribe eller ej, kan det betyde forskellen på liv eller død, siger Klaus Bærentsen.

Læs også hos Videnskab.dk: Porno slukker en del af kvindens hjerne

Vi efterligner andres ansigtsudtryk for derigennem at forstå dem bedre, siger Thomas Zoëga Ramsøy.

- I børn er det tydeligt. Der kan man se, hvordan de efterligner den, de kigger på. Men det sker også i voksne - bare på et mere mikroskopisk niveau. Når vi efterligner andres ansigtsudtryk ubevidst, sender det signal til vores hjerne om, hvordan andre har det. Det er med til at gøre os medfølende, siger Thomas Zoëga Ramsøy og fortsætter:

- Forskning har vist, at folk, der har fået sprøjtet meget botox ind i ansigtet og dermed lammet en del af deres ansigtsmimik, er mindre medfølende. Vores ansigtsmimik er altså også et værktøj til at forstå og sætte os ind i andres sted.

Læs også hos Videnskab.dk: Hjerneskanninger afslører din sex-fantasi

Vores øjne og ansigtsudtryk er altså ikke bare et spejl af vores eget 'sjæleliv' - det er også et spejl af andres. Men selvom vores følelser kan ses i øjne og ansigtsmimik, er vi ikke altid lige gode til at aflæse hinanden. For eksempel betyder konteksten, man ser en person i, rigtig meget for, hvordan vi aflæser personens følelser.

- Vi ved nu, at konteksten kan være altafgørende for, hvordan vi tolker den andens følelser. Hvis man sætter en person foran krigsødelæggelser, tolker folk personens ansigtsudtryk negativt, men hvis personen bliver sat foran noget glædeligt, bliver tolkningen positiv. Vores evne til at se ind i folks følelsesliv er altså letpåvirkelig, siger Thomas Zoëga Ramsøy.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Dit ansigt viser, om du har ægløsning

Sådan bliver kvinder tilfredse med deres sexliv

15 kommentarer
Vis kommentarer