Derfor opdager du ikke, at du blinker

Hvis man ikke holder øje med det, er det sjældent, man opdager, at man blinker. Det skyldes, at hjernen hele tiden er et skridt foran, viser ny undersøgelse

Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

Hver gang du blinker, gætter din hjerne på, hvor du om lidt vil kigge hen, og justerer automatisk dine øjnes muskler. Det viser forskning fra blandt University of California, Berkeley, skriver universitetet i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk.

- Vores forskning peger på, at hjernen sammenligner det, vi ser før og efter et blink, og beordrer øjenmusklerne til at foretage de fornødne rettelser, siger adjunkt og psykolog Gerrit Maus der er hovedforfatter på det nye studie i pressemeddelelsen.

Læs mere på Videnskab.dk: Kan man blive træt af at blinke?

Verdens kedeligste eksperiment
I det nye studie deltog 12 unge voksne i det, Gerrit Maus kalder 'verdens kedeligste eksperiment'.

Forsøgspersonerne sad i et mørkt rum i lang tid ad gangen og stirrede på en prik på en skærm, imens infrarøde kameraer sporede deres øjenbevægelser.

Hver gang de blinkede, flyttede prikken sig en centimeter mod højre.

Og selvom forsøgspersonerne ikke bevidst opdagede, at prikken rykkede sig, lærte deres hjerner efter omtrent 30 ryk at justere øjnene under hvert blink, så forsøgspersonerne allerede kiggede derhen, hvor prikken ville være, når de åbnede øjnene igen.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvad sker der, når man stener?

Undgår slørede billeder
Når hjernen hele tiden er nødt til at overvåge, hvor øjet er på vej hen, skyldes det især, at øjenmuskulaturen ikke altid er helt til at regne med.

- Vores øjenmuskler er temmelig sløve og upræcise, så hjernen er hele tiden nødt til at justere sine motorsignaler for at sikre sig, at øjnene peger derhen, hvor de skal, fortæller Gerrit Maus.

Derfor ville vores omgivelser fremstå slørede, rystede og dunkle, hvis vores hjerner ikke hele tiden sørgede for at justere synet, skriver Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Er det traumatisk at blive født?

Forsker: Tab dig effektivt med simpel, matematisk slankekur

Kan man blive syg af at gå udenfor med vådt hår?

13 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere