Det gik du glip af: Højdepunkter fra Andreas' afrejse

Den første danske astronaut er sendt af sted i et rumskib, og her er et overblik over dagens store begivenhed

Se opsendelsen her

Som den første dansker nogensinde blev 38-årige Andreas Mogensen i dag sendt ud i rummet. Men hvad er egentlig op og ned i dagens opsending?

Ekstra Bladet forsøger her at give et overblik over dagens mange historier om den danske astronaut.

Selve opsendelsen
Var du ikke lige vågen klokken 06.37 i morges, da raketten løftede sig fra platformen i Baikonur i Kasakhstan? Så kan du heldigvis gense den flotte opsendelse, som gik fuldstændig efter planen, her.

Nu kredser Andreas Mogensen og hans to kolleger rundt i deres rumskib rundt om jorden med 28.800 kilometer i timen, inden de på fredag kobles sammen med Den Internationale Rumstation.

Der var en masse ting, der skulle spille sammen i minutterne op til opsendelsen. Se med her.

Har skrevet testamente
Andreas Mogensen har tidligere udtalt, at han vurderede risikoen for, at han ville dø under den her mission, til at være en til to procent. Det er derfor nærliggende at gøre sig nogle nødvendige forberedelser, inden man som astronaut tager i rummet.

Det har Andreas Mogensen også gjort. Han skrev faktisk både et farvelbrev og et testamente, inden han skulle skydes af sted. Det kan du læse mere om her.

Mor er skuffet
Lisa Bjerregaard, der er Andreas Mogensens mor, var sammen med flere andre familiemedlemmer samlet i Kasakhstan for at se Andreas' opsendelse.

Det levede dog ikke helt op til den 72-årige mors forveninger.

- Det var lidt skuffende faktisk. Jeg havde troet, og jeg havde fået fortalt, at der ville være flammer om hele raketten, og det var der jo ikke, siger hun til TV 2.

Læs hele historien her.

Søstrene til Andreas Mogensen mener heller ikke, at opsendelsen levede helt op til forventningerne. Se interview med dem her.

Søster bange for at føde midt i rumrejse
Mens både Andreas Mogensens mor, hustru, datter og bror er taget til Kasakhstan for at følge rumrejsen, har astronautens to søstre valgt at blive i Danmark.

- Jeg frygter, mit vand går af ren skræk, når han fredag skal kobles til rumstationen, siger søster Irene Birk til Ekstra Bladet.

Læs hele interviewet med hende her.

Vinkede farvel til hustru og datter
Mange rørende billeder blev taget, da Andreas Mogensen satte sig ind i bussen mod affyringsrampen og vinkede farvel til sin familie.

Artiklen fortsætter under billedet

(Foto: AP)
(Foto: AP)

Læs mere om astronautens timer inden opsendelsen her og her.

Så farlig er rumrejsen
Andreas Mogensen har tidligere fortalt, at hans mor ikke var helt vild med tanken om, at han skulle ud i rummet. Faktisk har hun engang sagt til ham, at hun ville stille sig i vejen for raketten.

Det gjorde hun dog heldigvis ikke i morges, men det er forståeligt, at hun er nervøs. Selv om det er sjældent, at rumrejser ender fatalt, er der en risiko for katastrofe.

- En raket er jo langt hen ad vejen en kontrolleret eksplosion. Bare der er en enkelt, lille ting, der svigter i den her maskine, der kører på maksimal belastning, så kan det gå frygteligt galt, siger Michael Linden-Vørnle.

Læs meget mere om farerne og processerne i opsendelsen og hjemsendelsen her.

Hør mere om faren ved den utrolige rejse her.

Grafik over turen
Nogle gange har man bare brug for nogle billeder og en god grafik for at kunne forstå noget.

Hvis man har det sådan med Andreas' rumrejse her, kan man passende klikke sig ind på den her interaktive grafik, som forklarer turen. Lige fra fartøj til kredsløb til sammenkobling med ISS.

Den mystiske astronautløn
Andreas Mogensen blev en af seks udvalgte i en gruppe på over 8000 kandidater, dengang han søgte ind og blev optaget på ESA's astronaut-program.

Og det er ikke bare en dans på roser at blive astronaut. Det kræver mange kvalifikationer og mange års hård træning. Man skulle derfor tro, at astronauter tjener helt utroligt mange penge. Sagen er dog den, at de tjener lige omkring det, en almindelig dansk ingeniør tjener.

Du kan læse mere om beløbene i artiklen her.

Legendens hilsen
Manden, der i 1970 sagde de berømte ord: 'Houston, we've had a problem', James A. Lovell, er en levende legende. Den i dag 87-årige astronaut reddede nemlig sin besætning hjem efter en eksplosion i Apollo 13's ilttank.

James A. Lovell kan derfor anses som en erfaren herre i Andreas Mogensens felt, og han har også fulgt med i opsendelsen i dag.

Faktisk har han ligefrem sendt en hilsen til Andreas Mogensen og fortalt, at han selv ville være elske at tage en sidste rumrejse, hvis ikke det var, fordi han er blevet for gammel.

Det kan du læse mere om her.

Politiker-ros
Andreas' opsendelse har ikke kun høstet jubel og ros blandt rum-interesserede. Flere politikere har også sendt flotte ord i astronautens retning.

- Et stort skridt for Astro-Andreas og et stort skridt for Danmark, videnskab, innovation, skriver Christian Friis Bach, tidligere udviklingsminister fra Radikale Venstre.

Og:

- Alt for vildt. Aldrig er mine børn kommet så hurtigt op. Astro-Andreas er en kæmpe inspiration, skriver Sofie Carsten Nielsen, tidligere forskningsminister og nuværende folketingsmedlem for Radikale Venstre.

Her fortæller Andreas Mogensen om forberedelserne til den store tur. (Video: AP).

Du kan læse flere reaktioner her.

15 kommentarer
Vis kommentarer