Det her må du aldrig gøre foran din baby

15 måneder gamle børn kan let lære, at hårdt arbejde er vejen frem. Men de kan også lære det modsatte.

Det er tirsdag aften, og du står i køkkenet og er i gang med at lave aftensmad. Dit 15 måneder gamle barn sidder og leger på køkkengulvet. Menuen er en rugbrødsmadder med leverpostej og syltede agurker.

Du er træt efter en lang arbejdsdag, og aftensmåltidet skal bare blive færdigt. Men låget til agurkerne har sat sig fast og er ikke til at få af. Efter flere minutters krig med låget, og et par bandeord senere, overvejer du at smide håndklædet i ringen.

Men i stedet for at give op, skal du blive ved.

Et nyt, amerikansk studie, som er blevet publiceret i det videnskabelige tidsskrift Science, viser, at børn på 15 måneder kan lære, at hårdt arbejde betaler sig, og at børn er mere ihærdige med at løse en hidtil ukendt opgave, som de bliver udsat for, når de først har set en voksen person slide og slæbe med at løse en opgave. Det skriver videnskab.dk.

- De lærer ikke bare, at de skal anstrenge sig, men de tager rationelle beslutninger om, hvornår det kan betale sig at kæmpe, på samme måde som voksne gør det. Hvis de ser nogen prøve hårdt og lykkes, så forsøger de mere skriver Julia A. Leonard, der er ph.d.-studerende ved det amerikanske universitet MIT, i en mail til Videnskab.dk.

Læs også på Videnskab.dk: Hvad skete der før Big Bang?

Børn lærer lynhurtigt
Man ved fra tidligere studier, at børn er nogle meget ivrige observatører af den sociale verden. De ser ikke bare passivt på, men er små læringsmaskiner.

Undersøgelser har eksempelvis vist, at børn kan lære nye ord efter at have hørt et ord nogle få gange.

- Men dette er det første studie, der viser, at børn også kan generalisere ud fra enkelte observationer. Børn lærer hurtigt, hvornår de skal engagere sig i noget – hvornår skal de arbejde hårdt for noget, skriver Julie A. Leonard videre i sin mail.

- De kopierede ikke det, som den voksne person gjorde. Børnene tog skridtet videre. De var mere ihærdige efter at få en lyd ud af et stykke legetøj, de aldrig havde set før. Det var det, vi specielt lagde mærke til.

Læs også på Videnskab.dk: Skorpioner yngler i Danmark

Ikke overraskende, men vigtigt studie
Dansk forsker mener, at vi ville få det samme resultat, hvis forsøget blev udarbejdet i Danmark.

- Vi føler os ret sikre på, at langt de fleste børn fødes som sociale væsner, der tager ved lære af det, de ser andre gøre. Det er uanset, om det er i USA, Afrika eller herhjemme, siger Cathriona Cantio, Adjunkt ved Institut for Psykologi, Syddansk Universitet, og psykolog i børne- og ungdomspsykiatrien i Odense.

Hun mener, det er et vigtigt studie, som er svært at udføre. Studiet viser, hvad man har antaget i mange år, men har manglet beviser på, så resultatet kommer ikke som et chok.

Læs også på Videnskab.dk: Sådan kan du lære at styre dine drømme

- Umiddelbart er der ikke noget, der overrasker mig. Det er noget, man har vidst i flere årtier, siger Cathriona Cantio.

- Men jeg synes, at det er et godt studie. Det er altid godt at få beviser på noget, som vi går rundt og tror er sandheden. Og det kan være rigtigt svært at lave et forskningsdesign, som kan vise den slags.

Du kan læse hele artiklen på Videnskab.dk:

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen