Din hundehvalp forstår babysprog

Hvis du taler ’babysprog’ til din helt nye hundehvalp, er der gode chancer for, at de bedre forstår dig. En gammel hund reagerer dermed ikke på den langsomme, lyse stemme

Foto: Ole Lind/Polfoto
Foto: Ole Lind/Polfoto

Når mennesker taler til hunde, er det ofte med en langsom, lys stemme, som mange nok vil genkende som 'babysprog', da den er enslydende med tonefaldet, som bruges over for små børn.

Babysproget er ifølge forskere formentlig menneskets naturlige måde at forsøge at interagere med andre, som ikke selv kan tale. Det skriver bbc.com ifølge Videnskab.dk.

Hundehvalpe forstår det faktisk, hvorimod voksne hunde ikke reagerer.

Læs mere hos Videnskab.dk: Din hund forstår bogstaveligt talt, hvad du siger

Det viser et nyt studie, som er udgivet i tidsskriftet Proceedings of the Royal Society B.

Hundehvalpe reagerer særligt på babysprog
Forskerne bag optog beskeder til hunde, indtalt på 'babysprog', og spillede dem over højttalere til hunde i forskellige aldersgrupper, for herefter at gøre det samme med beskeder i normal tale.

- Vi fandt ud af, at hundehvalpe i høj grad reagerer på 'babysprog' henvendt direkte til dem, også når der ikke er andre signaler såsom visuelle signaler. Omvendt fandt vi ud af, at voksne hunde ikke reagerer forskelligt på 'babysprog' og normal tale, siger Nicolas Mathevon, som er professor ved University of Lyon/Saint-Etienne og medforfatter på studiet, til bbc.com.

Læs mere hos Videnskab.dk: Hvorfor spiser hunde lort?

Alligevel snakker mennesker 'babysprog' til hunde i alle aldre, viser studiet.

Det nye studie gør også forskerne klogere på teorien om, at vi snakker anderledes til hundehvalpe på grund af deres nuttethed, ligesom det er tilfældet for menneskebabyer.

- Faktisk demonstrerer vores studie, at vi ikke kun bruger kæledyrssprog eller babysprog på grund af det (nuttetheden, red.), men måske bruger vi denne slags tale, når vi gerne vil interagere med en ikke-talende lytter, siger Nicolas Mathevon til bbc.com.

Andre historier på Videnskab.dk:

Derfor får du ædeflip, når du har drukket alkohol

Er diagnoser for bestemte sygdomme kommet på mode?

14 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere