Din smartphone kan snart opdage hudkræft

Forskere har udviklet en algoritme, der er lige så god til at opdage hudkræft, som specialiserede læger.

Her undersøger en overlæge en patient for hudkræft med et videodermaskop. Inden længe kan du måske bruge din smartphone. Arkivfoto: Finn Frandsen
Her undersøger en overlæge en patient for hudkræft med et videodermaskop. Inden længe kan du måske bruge din smartphone. Arkivfoto: Finn Frandsen

Inden længe behøver du formentlig ikke at gøre andet end at hive din smartphone op af lommen for at tjekke dig selv for hudkræft.

Det fortæller forskere fra Stanford University på baggrund af et nyt studie, skriver Videnskab.dk.

'Alle vil have en supercomputer i lommen med et antal sensorer, inklusiv et kamera. Hvad nu hvis vi kunne bruge det til visuelt at screene for hudkræft eller andre lidelser?' siger ph.d.-studerende Andre Esteva fra Stanford University ifølge Videnskab.dk i pressemeddelelsen.

Læs mere på Videnskab.dk: Udskift lægen med en tricorder

Lige så god som hudlæger

I det nye studie lærte forskerne en computeralgoritme at genkende billeder af hudkræft. Algoritmen er oprindeligt udviklet af Google og var allerede i stand til for eksempel af skelne en hund fra en kat.

Efter oplæringsperioden testede forskerne algoritmen ved at lade den konkurrere med 21 hudlæger om, hvem der var bedst til at opdage hudkræft ud fra billeder.

Algoritmen viste sig at være lige så god som lægerne til at opdage hudkræft inden for alle de kategorier, som forskerne målte.

'Det var der, vores tankegang ændrede sig. Der sagde vi: 'Hør, det her er ikke bare et skoleprojekt for studerende, det her er en mulighed for at gøre noget stort for menneskeheden',' siger adjunkt og medforfatter Sebastian Thrun fra Stanford University i pressemeddelelsen.

Læs mere på Videnskab.dk: 11 eller flere modermærker på armen kan betyde højere risiko for hudkræft

I gang med at udvikle app

Selvom algoritmen foreløbig kun findes på en almindelig computer, planlægger forskerne inden for en nær fremtid at udvikle en version, der fungerer på en smartphone.

Overgangen til smartphones vil formentlig være let, mener forskerne, men algoritmen skal stadig testes mere i den virkelige verden, før den ligger klar i din appstore.

Andre artikler på Videnskab.dk

Computer har menneskelignende evner - opfinder nye skrifttegn

Mennesker blev mørke i huden på grund af hudkræft

Forsker: Tab dig effektivt med simpel, matematisk slankekur

7 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere