Du kan godt hilse menneskets tidsalder velkommen

Vores ekstreme påvirkning af naturen kan ikke længere ignoreres. Ny forskning viser, at Jorden er gået ind i en helt ny tidsalder – nemlig menneskets

(Polfoto)
(Polfoto)

Det er tid til at lære et nyt ord: Anthropocæn. Ordet er en sammensætning af det græske 'anthropo', der betyder menneskelig, og 'cæn', der betyder ny, og med resultaterne fra et helt nyt studie kan du godt vænne dig til at sætte det foran den tid, vi lever i lige nu og her: Den nye menneskelige tidsalder. Det skriver Videnskab.dk:

Ifølge forskerne bag det nye studie udgør den Anthropocæne periode nemlig en helt ny geologisk epoke, der startede i midten af det 20. århundrede, og som afløser den Holocæne periode, Jorden har befundet sig i siden sidste istid.

'Mennesket har længe påvirket miljøet, men for nylig har der været en hurtig global spredning af nye materialer, herunder aluminium, beton og plast, der efterlader deres præg i sedimenter. Afbrænding af fossilt brændstof har spredt askepartikler i hele verden, der falder ganske godt sammen med fordelingen af radionuklider genereret af afprøvninger af atomvåben,' siger hovedforfatter til det nye studie Dr. Colin Waters fra the British Geological Survey.

Læs mere på Videnskab.dk: Fossiljæger i ’menneskehedens vugge’:

Han karakteriserer den Anthropocæne periode som værende en tid med store miljømæssige forandringer, en stor stigning i den menneskelige befolkning og et øget forbrug.

Selvom geologer de sidste mange år har peget på den massive påvirkning, mennesket har haft på Jordens geologiske tilstand er det første gang, at et forskerhold fremlægger så tungtvejende beviser.

Læs mere på Videnskab.dk: Kæmpe udgravning afslører fund fra fem tidsaldre:

Set i lyset af COP21, er forskningen kærkommen for de, der mener, at Jordens klimaforandringer er menneskeskabte.

Ved at acceptere præmissen om, at vi lever i en Anthropocæn tidsalder, accepterer vi nemlig også, at mennesket påvirker Jordens geologi på lige fod med naturlige krafter som vulkaner og meteorer. Forskerholdet planlægger, at de i 2016 skal indsamle flere beviser for, at vi befinder os i den Anthropocæne tidsalder.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Sådan undgår forskere klam edderkoppe-eksplosion:

Fysisk aktivitet holder forkølelse væk:

For flere spændende artikler tilmeld dig Videnskab.dk’s gratis nyhedsbrev her:

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen