Edderkopper skyder med lorteklatter

En læser ville filme en edderkop i sin vindueskarm, men så begyndte edderkoppen at skyde hvide kugler efter ham. Hvorfor gjorde den det? Det vil vores læser gerne vide.

En edderkop begyndte at skyde hvide kugler efter en læser. (Polfoto)
En edderkop begyndte at skyde hvide kugler efter en læser. (Polfoto)

Så er der ny nørdeviden at hive frem til næste familiemiddag: Det hvide kors på ryggen af korsedderkopper er slet ikke hvidt.

Korset er gennemsigtigt, og da edderkoppens afføring er hvid og findes i store mængder i bagkroppen, ser korset hvidt ud. Og så er det i øvrigt helt normal opførsel, at edderkopper kommer af med deres afføring ved at 'skyde' denne hvide substans ud af numsen raketfart.

Du kan se, hvordan det ser ud, når edderkoppen skyder med afføring, i en video hos Videnskab.dk:

- Det er bare afføring. Den er hvid hos edderkopperne, og når edderkopperne skal af med deres afføring, så letter de lige med rumpetten, for at afføringen ikke skal falde direkte ind i deres net. Det er, hvad vi ser på videoen, forklarer Nikolaj Scharff, edderkoppeekspert fra Statens Naturhistoriske Museum.

Nikolaj Scharff fortæller, at ingen edderkopper skyder med noget for at forsvare sig. Der findes dog edderkopper, som skyder med klistrede substanser, når de jager bytte.

Læs også hos Videnskab.dk: Edderkoppegift giver ufrivillig, smertefuld og langvarig erektion

Det drejer sig blandt andet om gladiatoredderkoppen og bolaedderkoppen.

Gladiatoredderkoppen (Dinopis) kaster et lille net af spind hen over sit intetanende bytte, mens bolaedderkoppen (MastophoreaeCladomeleaOrdgarius) kaster en line med en klump klister ude for enden.

Edderkoppeeksperten fortæller desuden, at afføringen består af guaninkrystaller, der er et normalt affaldsprodukt blandt edderkopper.

Guaninkrystallerne gør, at edderkopperne kan koncentrere deres afføring og undgå at afgive for meget vand, når de skal forrette deres nødtørft.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Dansker finder giftig havslange med to hoveder

Top 5: Se de vildeste dyre-penisser

Sex med dyr – ja, hvorfor ikke?

Sådan så det ud, da et hus blev angrebet af edderkopper i Mexico. 

16 kommentarer
Vis kommentarer