Egyptisk by fundet: Flere tusind år ældre end pyramiderne

Resterne af en forsvunden egyptisk by er ifølge egyptiske myndigheder mindst 2.500 år ældre end pyramiderne ved Giza.

Opbevaringshuller - eller siloer - viste sig at indeholde ældgamle redskaber, samt plante- og dyrerester. Foto: Ægyptens Ministerium for Statsantikviteter
Opbevaringshuller - eller siloer - viste sig at indeholde ældgamle redskaber, samt plante- og dyrerester. Foto: Ægyptens Ministerium for Statsantikviteter

Arkæologer har fundet en af de hidtil ældste landsbyer i Nildeltaet i Egypten. Byen stammer fra den yngre stenalder, skriver Reuters.com ifølge Videnskab.dk.

Et hold af franske og egyptiske forskere har for nylig opdaget flere opbevaringshuller fyldt med dyre- og planterester, samt krukker og stenredskaber. Det meddelte det egyptiske ministerium for statsantikviteter søndag.

Læs mere på Videnskab.dk: Nye analyser: Tutankhamon havde hestetænder og klumpfod

Fundet indikerer ifølge ministeriet, at mennesker har boet i det frugtbare område Tell al-Samara i provinsen El-Dakahlia nord for Kairo så tidligt som 5.000 år f.v.t.

Dermed fandtes byen mindst 2.500 år, før pyramiderne ved Giza blev bygget, og den er en af de ældste kendte bebyggelser i hele nildeltaet.

Læs mere på Videnskab.dk: Syge søstjerner falder fra hinanden

- En analyse af det biologiske materiale, vi har opdaget, vil give os et klarere billede af de første samfund, som slog sig ned i deltaet, samt om begyndelsen på landbrug i Egypten,-  siger Nadia Khedr, der er ansvarlig for egyptiske, græske og romerske antikviteter i ministeriet, til Reuters.com.

Forskerne håber, at det regnvandsbaserede landbrug måske kan fortælle mere om, hvilken teknologisk udvikling der har drevet overgangen til den senere brug af kunstvanding langs Nilen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Oplev Mars i en 360-graders panorama

Fem store bronzeøkser i Nørre Snede er »et fund i Champions League«

Forsker bygger unikt hus af containere

32 kommentarer
Vis kommentarer