Ekstremt sjældent: Forskere undersøger siamesiske flagermus-tvillinger

Nu har forskere for første gang undersøgt fundet af to siamesiske flagermus-tvillinger fra Brasilien. Men tvillingerne er stadig lidt af et mysterium

Et ekstremt sjældent eksemplar af siamesiske tvillinger blandt flagermus har forundret forskerne. Foto: Marcelo Nogueira, Laboratorio de Ciencias Ambientais, Universidade Estadual Do Norte Fluminense.
Et ekstremt sjældent eksemplar af siamesiske tvillinger blandt flagermus har forundret forskerne. Foto: Marcelo Nogueira, Laboratorio de Ciencias Ambientais, Universidade Estadual Do Norte Fluminense.

Siamesiske tvillinger er uhyre sjældne blandt flagermus. Men nu har forskere undersøgt ligene af to sammenhængende flagermus-tvillinger, der blev fundet i Brasilien, og det kan give ny indsigt i et fænomen, som forskerne kun har set to gange før.

Det skriver livescience.com ifølge Videnskab.dk, hvor du blandt andet kan se et røntgenbillede af det ekstremt sjældne tvillingepar:

Da Marcelo Rodrigues Nogueira, der er postdoc ved State University of Northern Rio de Janeiro, første gang så flagermus-tvillingerne, blev han chokeret.

- Jeg har arbejdet med mange flagermus, nogle med meget imponerende morfologiske træk, men ingen så overraskende som disse tvillinger, fortæller han til livescience.com ifølge Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Se den ’siamesiske killing’: Kat med to hoveder født i USA

Kun to andre par af siamesiske flagermus-tvillinger er blevet noteret i den videnskabelige litteratur, et i år 1969 og et andet i år 2015.

Befrugtede æg deler sig for sent
Ingen ved præcis, hvorfor nogle enæggede tvillinger hænger sammen og bliver siamesiske. Men forskerne ved, at fænomenet er forbundet med, at et befrugtet æg deler sig for sent.

Hvis et æg deler sig fire til fem dage efter at være blevet befrugtet, vil det blive til to enæggede tvillinger. Men hvis ægget først deler sig efter mellem 13 til 15 dage efter befrugtning, vil ægget ikke dele sig helt, og tvillingerne bliver siamesiske.

Flagermusene, der blev fundet under et mango-træ i Brasilien i 2001, og deres tilstand kaldes dicephalic parapagus, hvilket betyder, at de sidder sammen i siden gennem hele overkroppen.

Læs mere på Videnskab.dk: Dyrlæger holder vejret: Hvor længe overlever lille kyklopged?

Tvillingerne har to hjerter
Røntgenbilleder har vist, at tvillingernes rygrad har en form som et 'Y' med to rækker af ryghvirvler, som forgrener sig fra ryggen.

De nye undersøgelser med ultralyd har også vist, at tvillingerne har to lige store hjerter, som ikke hænger sammen, mener forskerne.

Det er meget sjældent, at der opstår selv usammenhængende tvillinger blandt flagermus, da de normalt kun får en unge ad gangen.

Andre artikler på Videnskab.dk

Dreng havde 57 blykugler i tarmen i to år

Alien-lignende skelet er et medicinsk mysterium

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen