Elefanter kan bedømme mængde ved hjælp af lugtesansen

Elefantens snabel er i stand til at dufte kvantitet. Det kan hænge sammen med den store mængde hjernekapacitet, som elefantens lugtesans optager

Man har længe vidst, at elefanter har en ekstremt veludviklet lugtesans, når det kommer til at kende forskel på forskellige dufte.

Men ifølge ny forskning foretaget af forskere fra City Univeristy i New York kan elefanter ikke blot identificere, hvad de lugter - de kan også identificere, hvilken mængde de lugter.

Det skriver Videnskab.dk.

Forsøget blev foretaget ved at stille seks elefanter foran aflukkede spande med forskellige mængder af solsikkefrø, og derefter lade dem vælge deres foretrukne spand. I 69 procent af tilfældene valgte elefanterne spanden med flest solsikkefrø.

Læs også på Videnskab.dk: Hvad gør mest ondt: en fødsel eller et hårdt spark i skridtet?

Forskerne tog højde for elefanternes intelligens ved heller ikke selv at være klar over, hvilken spand der indeholdt den største mængde solsikkefrø, for at undgå at elefanterne kunne aflæse menneskenes adfærd.

Der blev derudover også taget højde for en række andre fejkilder. Blandt andet blev solsikkefrøene løftet op i spanden, så det øverste lag var lige højt, uanset mængden i spanden, så afstanden til frøene ikke påvirkede elefanternes evne til at lugte.

Ifølge Joshua Plotnik, professor i psykologi ved City University, kan forskningen hjælpe med at udvikle tests til at sammenligne elefanters kognitive evner med andre dyrs.

Han fortæller derudover NewScientist, at forskningen muligvis kan bidrage til udviklingen af lugt-afskrækningsmidler, der kan holde elefanter væk fra afgrøder for at undgå konflikter med landmænd.

 

Andre artikler på Videnskab.dk:

To løver åd 35 mennesker

Gymnasiepiger er porno-glade

Hvorfor gaber vi?

1 kommentar
Vis kommentarer