En virkelig stiv hjerne kan ikke lagre minder

Hvis du ikke kan huske noget fra i går, er det formentlig alkoholens skyld – men ikke på den måde, som du tror

Arkivfoto: POLFOTO
Arkivfoto: POLFOTO

Du har sikkert prøvet at vågne op efter en aften med lidt for mange genstande under vesten og ikke kunne huske så meget. Black outs kaldes det populært. Du tænker måske, at minderne fra aftenen før har fortabt sig i alkoholens tåger.

Men det er faktisk ikke tilfældet. I virkeligheden kan din hjerne nemlig slet ikke gemme de nye oplevelser i hjernen, hvis du er virkelig, virkelig fuld.

- Man glemmer ikke noget, fordi man er fuld. Men man mister i en kort periode evnen til at danne nye minder. Så ligegyldigt hvor meget man anstrenger sig, kommer man ikke til at huske det, man har oplevet. Mindet er aldrig blevet gemt, siger læge og ph.d.-studerende Sabrina Khan fra Dansk Hovedpinecenter.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du også kan læse, hvorfor du tit bliver ked af det, dagen efter du har drukket.

Vil du undgå den ubehagelige følelse af ikke at kunne huske, hvad der foregik dagen inden, eller vil du bare gerne uden om de lede tømmermænd – ja, så handler det om at holde sig til de lyse drikke, lyder det fra hovedpineforskeren.

- Nogle siger, at det er bedre at drikke lyse drikke end mørke drikke, og det råd har faktisk hold i virkeligheden. Mørke drikke indeholder nemlig mere methanol og andre stoffer, der er med til at give tømmermænd, end lyse drikke gør. Så derfor; hold dig til lyse drikke, hvis du vil have færrest mulige tømmermænd, siger Sabrina Khan.

Læs også hos Videnskab.dk: Hvad er mest usundt: stoffer, alkohol eller cigaretter?

- Der er tre hovedgrupper af symptomer, der gør sig gældende, når man har tømmermænd – ud over hovedpinen. Der er nogle symptomer, som kommer fra kroppens organsystemer. Det er for eksempel sådan noget, som at man har kvalme og måske kaster op, man kan have dårlig mave og diarré, og så kan man halve almen ubehag i kroppen, og endelig er der nogle symptomer som har med vores følelsesliv at gøre.

- Man kan for eksempel opleve, at man er deprimeret, eller at man bliver hurtigere vred, end man plejer, eller at man bliver ked af det. Det er det, der kaldes 'hang over blues'.

Læs også hos Videnskab.dk: Sexomni: Du har sex i søvne – men glemt det, når du vågner

Det bedste råd til at undgå tømmermændene er selvfølgelig slet ikke at drikke. Hvis det råd bliver lige lovlig svært at overholde, skal du i stedet være opmærksom på, hvor hurtigt du drikker, lyder det fra hovedpineforskeren.

- Man kunne måske tænke, at jo mere man drikker, jo hurtigere arbejder leveren med at nedbryde alkoholen, men sådan er det desværre ikke. Leveren arbejder med en helt fast hastighed i forhold til at nedbryde alkoholen, og det er sådan rundt regnet én genstand i timen, slutter Sabrina Khan.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Alt, hvad du bør vide om tømmermænd

Brug soveværelset til sex og søvn

Kvinderne og forskningen har talt: Sådan skal en penis se ud

10 kommentarer
Vis kommentarer