Er din hund racist?

Hunde opfører sig forskelligt over for mennesker. Nogle gør konsekvent af ældre, af mænd eller af mennesker med anden etnisk baggrund end dansk

(Arkivfoto: Polfoto)
(Arkivfoto: Polfoto)

Hunden logrer med halen, når den ser dig, men når din kæreste træder ind i rummet, trækker den sig tilbage og begynder at gø. De fleste hundeejere kan nikke genkendende til, at hunden ser sig sur på nogle gæster og giver et logrende 'velkommen' til andre.

Men hvorfor er kæledyrene så mistænksomme over for nogle mennesker? Læs hele artiklen på Videnskab.dk

Videnskab.dk har snakket med forskere i veterinærmedicin for at komme lidt tættere på at forstå, hvorfor hunden ikke altid er menneskets bedste ven.

For at komme svaret nærmere, tager vi først et kig på, hvorfor nogle mennesker i det hele taget har mindre tag på kæledyrene end andre.

Det kan skyldes forskellige faktorer, og derfor er det ikke helt let for forskerne at svare entydigt på, hvorfor Fido kommer særligt dårligt ud af det med nogle grupper mennesker.

Læs også på Videnskab.dk: Goliat-edderkop fundet i Sydamerikas jungle

Professor Björn Forkman fra Sektion for Dyrevelfærd og Sygdomsbekæmpelse på Københavns Universitet mener især, at kropssprog har meget at sige, når vi skal overbevise dyr om, at vi er til at stole på.

-Studier har vist, at mennesker fortæller hunden meget med sit kropssprog. Der en en form for interaktion mellem mennesker og hunde, som gør, at hunden kan blive rolig af det rette kropssprog.

Hunde reagerer i høj grad på andre dyr - og menneskers - adfærd og udstråling, og de vurderer, om personen virker imødekommende eller aggressiv.

-Det er ligesom, når du møder en person, som står lidt for tæt på dig, eller en person som stirrer lidt for meget. Alt det har noget med kropssprog at gøre. Det er noget, vi vurderer som indvider, forklarer Björn Forkman.

Men hvad er det så, der gør, at nogle hunde særligt ser sig sur på nogle grupper af mennesker, som for eksempel store mænd, børn eller mennesker med anden etniske baggrund.

Læs også på Videnskab.dk: Forskers sexvideo set over 3 millioner gange

-Det er lidt som med børn, når de møder nogen, der er anderledes end det, de kender til. Alt er nyt, så hvis det er første gang, hunden for eksempel ser en med en anden hudfarve, så bliver den opmærksom, forklarer Björn Forkman.

Hvis man selv er bange for hunde – og måske kommer fra en kultur, hvor man ikke er så begejstret for kæledyr – kan det også påvirke ens egen adfærd over for hunden, som bliver mistænksom, spekulerer Björn Forkman.

Han understreger dog, at han ikke kender forskning, der er gået specifikt ind i det.

Læs også på Videnskab.dk: Hjælp! Hvad i alverden er det for en mærkelig... fisk?

Og så er der det aspekt, der hedder 'opdragelse':

-Hunde vænner sig til, hvad der er 'normalt' som hvalpe. Det er derfor miljøtræning er så utrolig vigtig. At træne en voksen hund i ikke at blive bange for noget nyt kan være et stort arbejde, siger Björn Forkman.

Hvis man generelt gør et uheldigt indtryk på vovserne, anbefaler Björn Forkman, at man tjekker Dansk Kennelklubs Youtube-serie om hundens kropssprog.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvad tænker hunde om mennesker?

Top 5: Se de vildeste dyre-penisser

Se det, før du tror det: Fisk æder fugl i luften

51 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere