Er du til kaffe eller te? Dine gener sladrer

Et nyt studie har forbundet en forbindelse imellem gener, smagsløg, og hvor meget kaffe eller te, du skyller ned.

Springer du ud af sengen med abstinenser efter dit skoldhede mokka-fiks? Eller foretrækker du at meditere over en kop te, mens Solen står roligt op?

 

Der findes mange fordomme om kaffe- og te-drikkere.

 

Nu viser et nyt studie, at dine præferencer til varme drikke muligvis findes i generne. Det skriver the Guardian ifølge Videnskab.dk.

 

Vores genetiske bestemmelse for at smage bitterhed kan nemlig skubbe os i retning af, om vi hengiver os til kaffebønnen eller tebladene, konkluderer forskerne.

 

Læs mere på Videnskab.dk: Her er hemmeligheden bag livagtige, velbevarede mumiehoveder

 

I et nyt studie har forskere blandt andet konstateret, at særlige genvariationer kan kobles til, hvor stærkt vi smager bitterheden af forskellige stoffer.

 

1. En genvariation oplever koffein som meget bittert.

2. En anden oplever stoffet kinin (tidligere brugt mod malaria, men bruges i dag mod lægkramper) som værende meget bittert.

3. Og en tredje oplever stoffet propylthiouracil, der bruges i stofskiftemedicin, som meget bittert.

 

Forskerne har derudover set på data fra hundredtusinder af personer i aldersgruppen 37-73 år fra UK Biobank.

 

Dataene indeholder genetiske informationer, sundhedsinformationer og information om, hvor meget og hvad personerne drak i løbet af dagen.

 

Læs mere på Videnskab.dk: Mystisk ’penis-dyr’ ånder via huden

 

Forskerne har sammenlignet de genetiske informationer med personernes drikkevaner, og her åbenbarede der sig et mønster.

 

Folk, der var genetisk prædisponeret til at smage meget bitterhed i koffein, drak mere kaffe, mens folk, der oplevede kinin og propylthiouracil som meget bittert, drak mindre kaffe.

 

Hvis man oplever koffein som mere bittert, stiger sandsynligheden for, at man drikker mere end 4 kopper kaffe om dagen med 20 procent.

 

Forskerne peger på, at det også ser ud til, at de, som oplevede kinin og propylthiouracil som meget bittert, har en mindre risiko for at drikke meget alkohol.

 

Læs mere på Videnskab.dk: Gigant-dino vejede lige så meget som 12 elefanter

 

Selvom resultaterne er sjove, skal man tage dem med en smule gran salt. Studiet har nemlig nogle begrænsninger.

 

For eksempel bygger tallene om folks drikkevaner på indberetninger fra folk selv, og det kan gøre resultaterne usikre.

 

Studiet er gennemført af det amerikanske Northwestern University og australske QIMR Berghofer Medical Research Institute og er publiceret i tidsskriftet Scientific Reports.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

 

Hvorfor væmmes vi ikke ved sex?

 

Hjælp: Hvad er det for en mærkelig edderkop?

 

 

 

11 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere