Fedt-forbud redder 700 menneskeliv om året

I de sidste år har der været et markant fald i hjertedødsfald i Danmark. Ny forskning peger på, at det kan skyldes et forbud fra 2004 mod brug af transfedt i eksempelvis pomfritter

Der har været et stort fald i hjertedødsfald de seneste år. (Foto: Colourbox)
Der har været et stort fald i hjertedødsfald de seneste år. (Foto: Colourbox)

700 danske liv. Det er, hvad der hvert år er blevet sparet, siden Danmark i 2004 vedtog et forbud mod at bruge transfedt i fødevarer. Sådan lyder vurderingen fra Steen Stender, som er overlæge ved Herlev og Gentofte Hospitals Klinisk-Biokemiske Afdeling, skriver Videnskab.dk.

Vurderingen kommer efter, at overlægen har gennemgået et nyt hollandsk-amerikansk studie, som peger på, at forbuddet mod transfedt har haft en gavnlig effekt på dødeligheden af hjertesygdomme i Danmark.

-700 om året i Danmark er temmelig meget. Det er to om dagen, som ellers ville dø af en hjertesygdom, og som ikke gør det. De fund her støtter, at der bør indføres et tilsvarende forbud, som vi har i Danmark, i EU, siger Steen Stender, som fik tilsendt det nye studie af forfatterne, men ikke selv har været med til at lave det.

Læs mere på Videnskab.dk: ’Fedme-signatur’ kan måske aflæses i dit tis.

Danmark har førstepladsen i Norden i at være det land, der har færrest dødsfald grundet hjertesygdom, og vi har i de seneste 10 år oplevet det største fald i død af hjertesygdom i hele EU.

Steen Stender har sammen med andre danske forskere tidligere peget på, at en del af dette fald skyldes forbuddet mod transfedt i maden. Det bakker det nye studie nu op om.

Læs mere på Videnskab.dk: Fed mad øger appetitten.

Forskerne bag studiet ville gerne undersøge om det danske forbud mod industriel transfedt i maden havde mindsket dødeligheden af hjertesygdomme, som det var hensigten.

Forskerne fandt, at dødeligheden af hjertesygdomme i Danmark er lavere, end den ville have været, hvis ikke der havde været en lov om transfedt. Mere konkret viser studiet, at det drejer sig om 14,2 sparede dødsfald pr. 100.000 indbyggere pr. år, hvilket, ifølge Steen Stender, betyder, at 700 danske liv er blevet sparet på årsbasis.

Andre artikler på Videnskab.dk:
Derfor viser Jesus sig i din pizza.

Har du et ansigt, som kvinderne kan lide?

For flere spændende artikler tilmeld dig Videnskab.dk’s gratis nyhedsbrev her.

41 kommentarer
Vis kommentarer