Fodboldforsker: Spillerne skal varme op til anden halvleg

Forskning viser, at hvis spillerne vil godt ind i anden halvleg, skal de varme op under pausen i stedet for at sidde stille

At spille en fodboldkamp på 2 gange 45 minutter svarer omtrent til at løbe en halvmaraton på 21 kilometer.

Det fortæller fodboldforsker Peter Krustrup i en video på Videnskab.dk, hvor han giver kontakte svar på tre påstande om fodbold.

Men en kamp er ikke en jævn, fysisk udfordring, for selvom der er knald på, når spillerne først kommer ud på grønsværen i første halvleg, kniber det med at komme i gang efter pausen.

- Og det skyldes, at spillerne på de fleste hold, de sidder stille i 15 minutter i halvlegspausen, fortæller Peter Krustrup, der er professor og forskningsleder ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet, i videoen på Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Er det dumt at dyrke sex før sport?

Ifølge den danske forsker er hvileperioden i pausen lang nok til, at spillernes kroppe begynder at gå ned i tempo.

- Vores forskning viser faktisk, at sprintevnen og hoppevenen falder markant i halvlegspausen, og at musklerne og kernetemperaturen faktisk bliver så kolde, at det ikke er optimalt, siger Peter Krustrup.

- Derfor anbefaler vi, og har også afprøvet for herre- og kvindelandsholdet, at man genopvarmer, fem-syv minutter med lav intensitet. Så er man klar til starten af anden halvleg, tilføjer forskeren.

Læs mere på Videnskab.dk: Fodbold: Derfor sparker du over mål

Og så er der lige påstanden om, at en fodboldkamp svarer til en halvmaraton – hvordan kan det passe, når den sammenlagte distance i en fodboldkamp nærmere er 14 kilometer end 21 kilometer?

- Når man kigger på bevægelsesmønstret i fodbold, med forlæns-, sidelæns-, og baglæns løb, masser af driblinger, afleveringer, skud, tacklinger, og hop, så skal man faktisk gange med halvanden i forhold til den tilbagelagte distance.

Og gør man det, bliver de 14 kilometer faktisk lige præcis til 21 kilometer - distancen på et halvmaraton.

- Så man kan godt forstå, at det tager 3 dage at restituere ordentligt efter en VM-kamp, tilføjer Peter Krustrup, der sideløbende med sin forskning i 2013 var assisterende træner for det danske kvindelandshold.  

Andre artikler på Videnskab.dk

Fodboldkamp set fra boldens vinkel

Disse to sportsgrene er de eneste, der med garanti gør dig sundere

Derfor hader kvinder fodbold

0 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere