Forbløffende billede: Kæmpe tyfon set fra rummet

Astronauter ombord på rumstationen ISS ser naturen fra helt andre vinkler end os andre hernede på Jorden. Heldigvis har de gode kameraer deroppe, så vi nu alle kan få indblik i, hvordan det så ud fra oven, da tyfonen Maysak hærgede i foråret

Tyfonen Maysak hærgede i marts måned i regionen omkring Filippinerne og Mikronesien. Maysak endte med at skabe masive ødelæggelser og dræbe fem personer. (Foto: S. CRISTOFORETTI/ESA, NASA)
Tyfonen Maysak hærgede i marts måned i regionen omkring Filippinerne og Mikronesien. Maysak endte med at skabe masive ødelæggelser og dræbe fem personer. (Foto: S. CRISTOFORETTI/ESA, NASA)

31. marts fangede Samantha Cristoforetti, som er astronaut for ESA (European Space Agency) dette enestående billede af tyfonen Maysak. Billedet er taget lige omkring det tidspunkt, hvor Maysak nåede sit højdepunkt og var på vej mod Filippinerne. Det skriver Sciencenews.org ifølge Videnskab.dk.

Maysak nåede på det tidspunkt, hvor billedet er taget, status som en kategori 5-orkan på Saffir-Simpson-skalaen. Ifølge NASA nåede Maysaks middelvinde på helt op til 158 kilometer i timen eller knap 44 sekundmeter.

Maysak er egentlig en tyfon. Alligevel bruges Saffir-Simpson-skalen til at måle dens styrke. Den skala hører vi på vores breddegrader mest om, når der er tale om orkaner. Men det er, fordi der er forskel på, hvorvidt der er tale om en orkan, en tyfon eller en cyklon, afhængig af hvor på kloden vejrsystemet udfolder sig.

Læs også hos Videnskab.dk: Vild video: Tyfoner i tropiske egne får stormen Bodil til at blegne

Maysak er er tyfon, men havde vejrfænomenet fundet sted længere mod syd, havde det været en cyklon, mens der havde været tale om en orkan, hvis den havde befundet sig i for eksempel Nordatlanten.

Den danske astronaut, Andreas Mogensen, bliver 2. September 2015 sendt op til den internationale rumstation ISS, hvorfra billedet øverst i artiklen er taget. Andreas Mogensens mission varer kun 10 dage, men danskeren kan alligevel godt glæde sig til den fantastiske udsigt fra rumstationen.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Så vild er udsigten fra dansk astronauts arbejdsplads

Se orkanen Sandy fra rummet

Hvorfor har vi lyst til sex?

4 kommentarer
Vis kommentarer