Forskere afslører: Sådan tæver du en chimpanse i sten-saks-papir

Du skal satse tungt på saks mod papir, hvis du vil slå en chimpanse i sten-saks-pair, viser et nyt japansk studie. Magtforholdet imellem saks og papir er en ren gåde for aberne.

Hvis de bare får lidt træning først, kan chimpanser sagtens lære at spille sten-saks-papir, viser nye forsøg af japanske forskere fra Kyoto University. Det skriver thetelegraph.co.uk ifølge Videnskab.dk, hvor du kan se en video af en chimpanse, der spiller løs:

Og næste gang, du hugger med en chimpanse om den sidste banan i kassen, kan du endda udnytte en af chimpansernes store svagheder.

De har nemlig langt sværere ved at begribe, at saks slår papir, end de har ved at forstå de andre regler i spillet, fortæller forskerne.

Og selv hvis du glemmer chimpansernes akilleshæl, burde du nok ikke have de store problemer med at slå dem.

Læs mere på Videnskab.dk: Chimpanser genkender hinanden på røven og kønsdelene

- Chimpansernes præstation mindede om den hos fire-årige børn,-  fortæller studiets hovedforfatter Jie Gao fra Kyoto University til thetelegraph.co.uk ifølge Videnskab.dk.

Chimpanserne var langsomme til at lære

Tidligere forskning har vist, at chimpanser kan lave deres eget værktøj, at de har adskilte personligheder, og at de kan lære at kommunikere med simple lyde og fagter.

Det er dog første gang, man har set, at chimpanser også er i stand til at begribe mere komplekse systemer, som er nødvendige for at forstå selv et enkelt spil som sten-saks-papir.

Men selvom chimpansernes præstation mindede om menneskebørns, var de stadig langsommere til at tage ved lære af deres fejl.

Læs mere på Videnskab.dk: Bedstemors kost påvirker din sundhed

- Den primære forskel mellem chimpanser og børn i dette studie var deres måde at lære på. Børn ændrede deres valg med det samme, hvis de gjorde noget forkert, hvorimod chimpanserne ofte skulle bruge gentagende forsøg for at rette sig ind,-  siger Jie Gao til thetelegraph.com ifølge Videnskab.dk.

Saks mod papir var et abe-mysterium

I alt syv chimpanser deltog i forsøget. De skulle sidde i en bås med en berøringsfølsom skærm og blev trænet til at vælge det vindende håndtegn, når de så det på skærmen.

Hver gang chimpanserne traf det rigtige valg, fik de et stykke æble, og de kunne høre en klokkelyd.

Hvis de valgte forkert, fik de en buzzer-lyd, og der kom ingen belønning.

I gennemsnit tog det chimpanserne tre til fire sessioner at lære næsten hele spilet, men når det kom til saks mod papir, skulle de bruge 14 yderligere sessioner, før den sev helt ind.

Til sammenligning lærte de 38 børn på tre til seks år i studiet at spille spillet inden for fem sessioner i gennemsnit.

Andre artikler på Videnskab.dk

Er vi nu helt sikre på, at mennesket nedstammer fra aberne?

Smartphonen æder vores opmærksomhed, selv når den er slukket

Du kan lære, mens du sover

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen