Forskere finder menneskeabernes nærmeste slægtning

En 16 måneder gammel slægtning til mennesket kan afsløre, hvordan vores forfædre så ud, da de skilte sig ud fra de øvrige aber

På et tidspunkt i den store udviklingslinje stoppede menneskeaber og de øvrige aber med at følges ad. Men vi ved stadig ikke særlig meget om tidspunktet, hvor vores veje skiltes.

Enkelte tænder eller brudstykker fra en kæbe har i stor udstrækning dannet grundlag for vores viden - indtil nu.

Et yderst velbevaret kranium, der blev fundet i Kenya i 2014, har nemlig vist sig at tilhøre den indtil videre sidste stamfader, mennesker har delt med aber. Det fortæller forskere i et nyt studie, skriver livescience.com ifølge Videnskab.dk, hvor du kan se flere billeder af både Alesi og udgravningen:

Vores forfader er blevet døbt Alesi og har levet for mellem 10 og 14 millioner år siden.

Blev begravet under vulkanudbrud

Alesi blev i sin tid begravet sammen med hele den skov, den levede i, da en vulkan gik i udbrud. Den blev bevaret under de vulkanske masser, og de vulkanske mineraler omkring den har hjulpet med til at datere fossilet.

Læs mere på Videnskab.dk: Er vi nu helt sikre på, at mennesket nedstammer fra aberne?

 

- Alesi kommer fra den helt rigtige tidsperiode og det helt rigtige sted i forhold til at vise os, hvordan forfaderen til alle moderne aber og mennesker kan have set ud,-  siger palæoantropolog Ellen Miller fra Wake Forest University i USA til livescience.com ifølge Videnskab.dk.

Alesi var sløv til at klatre

Alesis kranie indeholdt stadig rødderne til en unges allerførste tandsæt, og ingen blivende tænder stak endnu op ad kæben.

Til gengæld kunne man skanne disse i kæbestykket og tælle lagene af emalje, der viser, at ungen var 16 måneder gammel, da den døde.

Læs mere på Videnskab.dk: Verdens største dinosaurus får T. rex til at ligne en dværg

 

Tænderne afslører også, at den levede af frugt, og at den tilhørte en bestemt art kaldet Nyanzapithecus - en søstergruppe til hominiderne, familien af store menneskeaber, som mennesket er en del af.

Ud fra formen på Alesis indre øre mener forskerne, at den ikke har haft lige så god balance som nutidige primater, og det får dem til at konkludere, at Alesi netop har været en langsom klatrer, der ikke har kunnet svinge sig fra gren til gren. På det punkt har Alesi mindet mere om en chimpanse.

Andre artikler på Videnskab.dk

Din instagram-profil afslører, om du er deprimeret

 

»Det var satans«: Dette smykke kan have tilhørt Blåtands troldkvinde

 

Kan man gnubbe smerte væk?

 

 

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen