Forskere i chok: Mystisk supernova slår alle rekorder

Forskerne er forbløffet over fænomenet, som de endnu ikke kan forklare

Forskere kæmper med at forklare en ny supernova. Det drejer sig dog ikke om den, der er illustreret på billedet her. (Arkivfoto: AP)
Forskere kæmper med at forklare en ny supernova. Det drejer sig dog ikke om den, der er illustreret på billedet her. (Arkivfoto: AP)

Rekorder er til for at blive slået, men det sker sjældent i så stor grad, som med supernovaen ASASSN-15lh.

Den forbløffede forskerne, da de opdagede, at den var 200 gange stærkere end normale supernovaer og lyste med en kraft tilsvarende 570 milliarder sole, og dermed var mere end to gange så stærk, som den tidligere rekordholder blandt supernovaer.

Men det stopper ikke her, skriver Nature.com ifølge Videnskab.dk.

For supernovaen, der blev opdaget i sommers, er ikke bare imponerende i størrelse. Den er også et mysterium for forskerne, der i et nyt studie i tidsskriftet Science erkender, at ingen nuværende teorier kan forklare, hvad der kan have sat gang i så stor en eksplosion.

Læs også på Videnskab.dk: Forskere: Hold dig fra sex med robotter

- Alle kendte teorier møder store udfordringer, når de skal forklare den enorme energi, som ASASSN-15lh har, siger Subo Dong, der er hovedforfatter på studiet, og som til daglig er professor på Kavli Institute for Astronomy and Astrophysics ved Peking University, til Nature.com.

Læs også på Videnskab.dk: Er dette en ufo?

En af de bedste hypoteser bag den store supernova er, at energien kommer fra magnetiserede, neutronstjerner kaldet magnetarer, som er de superkomprimerede kernerester efter eksploderede kæmpestjerner, men energiudladningen fra ASASSN-15lh er så gigantisk, at denne teori simpelthen ikke kan følge med.

Suba Dong håber dog, at et fortsat studie af rekord-supernovaen kan føre til nye svar.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Forskere: Vi har løst historiens største UFO-mysterium

Fantastiske fotos fra medicinens verden: Kattetunge og livmoderen fra en pony

Alien-lignende skelet er et medicinsk mysterium

126 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere