Forskere: Leonardo da Vinci havde måske ADHD

Koncentrationsbesvær som følge af ADHD var måske årsagen til Leonardo da Vincis mange uafsluttede projekter, mener forskere

Det er i år præcis 500 år siden, at det verdensberømte italienske renæssancemenneske Leonardo da Vinci døde. Men selv 500 år efter sin død er Leonardo da Vincis utrolige hjerne stadig i stand til at gøre os nysgerrige.

To italienske forskere er på Oxford University dykket ned i historiske dokumenter om kunstnerens liv, og de er kommet frem til, at Leonardo da Vinci muligvis havde ADHD. Det skriver ScienceAlert ifølge Videnskab.dk.

I studiet ser forskerne blandt andet på Leonardo da Vincis overvældende antal værker og opfindelser - og her hæfter de sig ved andelen af projekter, som aldrig blev færdiggjorte.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvor mange køn findes der?

Forskerne vurderer, at Da Vincis manglende fokus gjorde det svært for ham at afslutte projekter, når han først havde mistet interessen for dem.

Da Vincis manglende evne til at afslutte projekter, sammenlagt med hans bemærkelsesværdige døgnrytme og tegn på, at han kan have været ordblind, peger ifølge forskerne på, at han kan have haft ADHD.

Om ADHD-diagnosen passer, er dog ikke til at vide, og derfor skal konklusionerne nok tages med et gran salt. De vækker nemlig liv i en videnskabelig debat, som har stået på længe.

Læs mere på Videnskab.dk: Disse fire typer bruger steroider

I en forskningsartikel fra 2014 skrev lægen og etikeren Osamu Muramoto fra Oregon Health and Science University, om problematikken ved at diagnosticere historiske personer efter deres død.

Muramoto mener, at forskerne bag disse diagnoser oftest ikke har de påkrævede evner til historisk at forholde sig til kildematerialet i den rette kontekst.

Osamu Muramoto lægger blandt andet vægt på, at forskerne ofte fortolker deres kilder helt bogstaveligt uden at forholde sig kildekritisk.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

Kæmpestudie: Her er den bedste medicin mod ADHD

Hvor kommer bananfluerne fra?

Er det skadeligt at knække fingre?

 

27 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere