Forskere opklarer søvnmysterium

Hvorfor bevæger øjnene sig, når du drømmer? Det spørgsmål har forskere endelig fundet svar på – for første gang nogensinde er det lykkedes at registrere aktivitet inde fra den sovende hjerne.

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Vores øjne bevæger sig, når vi drømmer, næsten på samme måde som når vi er vågne og foretager en visuel iagttagelse. Det sker i løbet af den drømmefase, der kaldes REM-søvnen.

Ny forskning afslører, at hjerneaktiviteten under søvnens drømmefase minder bemærkelsesværdigt meget om hjerneaktiviteten, når vi er vågne og bearbejder nye visuelle indtryk.

Det indikerer, at hjernen 'ser' drømmene. Det er første gang nogensinde, at forskere har registreret hjerneaktiviteten inde fra hjernen.

Det skriver Videnskab.dk:

Under REM-søvnen er vores hjerner aktive og opfører sig næsten, som når vi er vågne eller kun sover meget let. Men muskelaktiviteten er hæmmet, og det forhindrer kroppen i at reagere på de bevægelser, man oplever i drømme.

Resultaterne fra det nye studie viste, at hjerneaktiviteten under REM-søvn lignede hjerneaktiviteten med visuel bearbejdning i vågen tilstand (uden øjenbevægelser), mere end øjnenes fysiske bevægelser i mørke, hvor der ikke fortages visuel bearbejdning.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan kan du lære at styre dine drømme
 

Resultaterne antyder, at REM, som forekommer i søvne, i højere grad er forbundet med den visuelle bearbejdning end fysisk aktivering og bevægelse.

Så den drømmende kan rent faktisk se et drømmebillede.

Selvom der endnu er meget, vi ikke ved, antyder den detaljerede bearbejdning af vores drømmebilleder, at REM måske har stor sammenhæng med vores hjerneaktivitet under søvn.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Sexomni: Du har sex i søvne – men glemt det, når du vågner
 

Sådan løser du dine søvnproblemer
 

13 kommentarer
Vis kommentarer