Forskere overraskede: Fossil tilhørte verdens største sødrage

Et over tre meter langt fossil fra et tysk museum stammer fra den største sødrage, man nogensinde har fundet, fortæller palæontologer.

Foto: Dean Lomax
Foto: Dean Lomax

En tysk palæontolog var for nylig på museum i Hannover og så noget, der undrede ham. Det var et billede af et kæmpestort fossil fra slægten Ichtyosaurus.

Palæontologen, som hedder Sven Sachs og er tilknyttet Bielefeld Natural History Museum, greb røret og ringede til sin engelske palæontolog-kollega Dean Lomax, der er ekspert på området.

Det viste sig efterfølgende, at fossilet – med sin længde på mere end tre meter – er det største af sin slags, vi nogensinde har fundet. Det skriver BBC News ifølge Videnskab.dk, hvor du også kan se et foto af fossilet i sin fulde længde.

Sødragen havde en unge i maven
Det forhistoriske havdyr tilhører en gruppe havlevende øgler, der svømmede i verdenshavene for 200 millioner år siden, mens dinosaurerne gik på landjorden.

Fossilet blev for første gang opdaget for mere end 20 år siden, hvor det blev udgravet ved Doniford Bay, Somerset, i det sydvestlige England.

Læs mere på Videnskab.dk: Utrolige billeder: Nu kan du se verdens bedst bevarede pansrede dinosaur

Derfra fik den navnet Ichthyosaurus somersetensis
Indtil nu har fossilet ikke været studeret, og den nye analyse viser, at den for længst uddøde øgle var en voksen hun med en unge på vej.

'Dette eksemplar giver os ny indsigt i variationen i artens størrelse, men er samtidig også kun det tredje kendte eksempel på en Ichtyosaurus med et foster,' siger Dean Lomax, som er palæontolog ved University of Manchester, til BBC News.

Sødragerne lærte os om livets udvikling
I Juratiden havde mange typer af ichtyosaurer eller 'sødrager' deres storhedstid, men de uddøde mange millioner år, før de sidste dinosaurer uddøde.

Læs mere på Videnskab.dk: Hjælp: Hvad er det for en mærkelig edderkop?

Ichtyosaurerne var blandt nogle af de første skeletter, der blev opdaget af tidlige fossiljægere.

Den tidligste opdagelse af et komplet ichtyosaurus-fossil var helt tilbage i 1810 af fossiljægeren Mary Anning ved Dorset, England.

Opdagelsen forsynede dengang videnskabens verden med vigtige beviser for nye tanker omkring Jordens alder og livets udvikling.

Andre artikler på Videnskab.dk

Gorm den Gamle havde mærkelig gevækst i nakken

Forskere rekonstruerer gigantisk fortids-pingvin

Vild rekonstruktion: Denne mand levede for 700 år siden

5 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere