Forskning: Du kan narre dig selv lykkelig

Du tror nok, at du selv bedst ved, hvad der gør dig lykkelig. Men i virkeligheden er din hjerne designet sådan, at den kan gøre dig glad, næsten uanset hvad der sker i dit liv af personlige kriser og store omvæltninger

Arkivfoto: Jesper Mortensen
Arkivfoto: Jesper Mortensen

Din hjerne er i stand til at give dig følelsen af lykke, selvom du ikke har opnået de resultater eller de mål, som du ellers havde regnet med ville gøre dig lykkelig.

Det forklarer Dan Gilbert, som er psykolog ved Harvard University, USA. Han kalder fænomenet for 'syntetisk lykke' eller 'det psykologiske immunforsvar'.

- Jeg vil argumentere for, at syntetisk lykke er præcis lige så ægte og vedvarende, som den lykke man opnår, når man får præcis dét, som man har stræbt efter, siger han i en TED Talk-video, som har fået 11 mio. views. Se den hos Videnskab.dk:

Dan Gilbert giver flere eksempler på, at folk, som har oplevet store personlige kriser i deres liv, kun kort tid efter føler sig lige så lykkelige – eller meget tæt på – som folk, der har oplevet noget glædeligt, som for eksempel at vinde i lotto.

Et andet eksempel er Pete Best, som var trommeslager i The Beatles fra 1960 til 1962, men som mistede sin plads til Ringo Starr inden bandet oplevede dets største succeser.

Læs også hos Videnskab.dk: Porno slukker en del af kvindens hjerne
 

Pete Best, som stadig spiller trommer, fortalte i et interview i 1994, at han var overbevist om, at hans liv ikke have været lige så lykkeligt, hvis han var forblevet en del af The Beatles.

Men Dan Gilbert argumenterer for, at 'syntetisk lykke' opfattes akurat så 'ægte', som lykke opnået igennem decideret positive oplevelser.

Dan Gilbert beskriver i dag sin TED Talk som sit livs vigtigste forelæsning. Han er desuden forfatter til den internationale bestseller 'Stumbling upon happiness', der beskæftiger sig med, hvordan vi opfatter fremtiden, og hvordan vi af og til mistolker, hvad der virkelig vil gøre os lykkelige.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Hjerneskanninger afslører din sex-fantasi
 

Sådan bliver du fantastisk god til at huske
 

Hjernens ur er ikke bygget til 24-timers-samfundet
 

19 kommentarer
Vis kommentarer