Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Forskning: Nullermænd modvirker astma og allergi

Du tror måske, at du kan forebygge allergi og astma ved at undgå allergi-kilder som støv eller peanuts. Men ny forskning viser, at det modsatte er tilfældet

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Nu er der en undskyldning for at lade støvsugeren stå i skabet. Børn, der tidligt udsættes for støv og nullermænd, får nemlig sjældnere astma og allergi end andre, har forskning vist.

Og børn, der spiser peanuts i en tidlig alder, bliver sjældnere allergiske over for peanuts, end børn der ikke får peanuts, viser et nyt britisk studie ifølge Videnskab.dk.

- En del forskning har i de senere år peget på, at det er en god idé at udsætte sine børn for så mange allergener som muligt, hvis man vil forebygge allergi, siger Hans Jürgen Hoffmann, der er professor på Aarhus Universitets Institut for Klinisk Medicin.

- Det kræver lidt mod at udsætte sit barn for allergener, hvis barnet er disponeret for at udvikle allergi. Men selv børn i højrisikogruppen har godt af at blive eksponeret for så meget som muligt, peger en række studier på. Kun hvis barnet bliver allergisk, bør man fjerne allergenet fra barnets miljø, bemærker han til Videnskab.dk.

Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor er vi kildne?

Det sidste studie i rækken, der peger på, at man kan forebygge allergi ved at udsætte sit barn for kilderne til allergi, kommer fra England. En gruppe britiske forskere har undersøgt, hvad der sker, når små børn, der er disponerede for at blive allergikere, får peanuts i kosten.

Studiet kaldet LEAP er netop publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift New England Journal of Medicine:

I studiet indgik 640 spædbørn med høj risiko for at få fødevareallergi. De blev tilfældigt inddelt i to grupper:

1. Den ene gruppe fik peanuts i kosten, fra de var 4 måneder

2. Den anden gruppe fik ingen peanuts

Da børnene var fem år, blev de testet for peanutallergi. Testresultaterne viste, at der var en markant lavere forekomst af overfølsomhed over for peanuts blandt de børn, der havde fået peanuts i kosten, siden de var helt små end blandt dem, der helt havde undgået peanuts.

Et år efter, at de peanut-eksponerede børn holdte op med at spise peanuts, var de stadig mere beskyttede mod allergi end børn, der hele livet havde undgået peanuts.

Læs mere på Videnskab.dk: Test: Bliver du narret af et falsk smil?

Resultatet får den britiske allergiforsker Robert Boyle fra Imperial College i London til at sige:

- Giv din baby peanuts i en tidlig alder. Det er det bedste råd, hvis du vil forebygge, at det får peanut-allergi.

Hans Jürgen Hoffmann er begejstret:

- Det er et meget overbevisende studie. Det understøtter teorien om, at man skal lade sit barn spise det, man er bange for, at det skal komme til ikke at kunne tåle, siger han.

Læs mere på Videnskab.dk: Derfor skal du ikke snave med din hund

Hans Bisgaard, der er leder af Dansk BørneAstma Center, understreger ud fra de seneste forskningsresultater, at der ikke er hold i en stadig florerende idé om, at man kan forebygge allergi og astma ved at undgå allergenerne:

- Verden hænger ikke sådan sammen, som vi troede engang, siger han.

- Fagområdet har længe været fyldt med ufatteligt mange paradigmer, som ikke holder ved nærmere eftersyn. Man må dog tilgive de læger, der har troet, at det hang sådan sammen, for det er jo den logiske slutning, at man kan forebygge allergi ved at undgå allergenerne. Men det er nu igen bevist, at den simple sammenhæng ikke er til stede, siger han til Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Forskningen kan ikke bevise, at økologi er sundt

Kan babyer kommunikere med tegnsprog?

Musik kan gøre dig bedre til sprog

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna Cecilia Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen