Frankenstein-forskning skaber bulldozer-hunde

Kinesiske forskere har, som de første nogensinde, brugt genteknologi til at skabe designerhunde. Hundene fik ødelagt et gen, der bremser muskelvækst, og udviklede derfor dobbelt så store muskler som normalt

(Foto: Colourbox)
(Foto: Colourbox)

Menneskets bedste ven kan vi nu gøre endnu bedre – i hvert fald til at udføre opgaver, der kræver store muskler.

Det er en realitet, efter kinesiske forskere som de første nogensinde har brugt genteknologi til at skabe designerhunde.

To hunde af racen beagle fik tidligt i fosterstadiet med teknologien CRISPR ødelagt et gen, der bremser muskelvækst, og resultatet er, at den ene beagle efter fødslen har udviklet dobbelt så stor muskelmasse som normalt.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se billeder af mutanthundene:

Med teknikken kan forskerne producere hunde, der - har større muskler og forventes at være bedre til at løbe, hvilket er godt til jagt, politi og militære formål, fortæller Liangxue Lai, der er forsker ved Key Laboratory of Regenerative Biology på Guangzhou Institutes of Biomedicine and Health.

Udmeldingen kommer blot en måned efter, at en anden kinesisk forskningsinstitution er begyndt at sælge genetisk modificerede kælegrise i miniatureudgave for 10.700 kroner stykket.

Læs også hos Videnskab.dk: Lille hund har forbløffende stor klitoris
:

Derfor er det oplagt, at man snart også vil kunne købe sig en mutant-hund med særlige, skræddersyede egenskaber.

Liangxue Lai og hans 28 kolleger, der har offentliggjort deres bedrift i tidsskriftet Journal of Molecular Cell Biology, har dog ikke selv planer om at avle deres supermuskuløse hunde som kæledyr.

- Målet med forskningen er at udforske en tilgang til at skabe nye hundemodeller til biomedicinsk forskning i sygdomme. Hunde ligner mennesker meget i forhold til metabolske, fysiologiske og anatomiske karakteristika, siger Liangxue Lai.

Læs også hos Videnskab.dk: Kvinders lyst har skabt mandens store penis
:

Det overrasker ikke den danske genforsker Jacob Giehm Mikkelsen, at CRISPR-teknologien kan bruges til at skabe designerdyr, men han mener ikke, at det kinesiske forskningsprojekt er særlig nyttigt.

Han ærgrer sig over, at kinesernes succesfulde forsøg med grise og hunde åbner op for, at teknologien kan blive brugt af firmaer til at tjene penge på at ændre kæledyrs muskelmasse, størrelse, intellekt eller andet.

- Der er mange gode argumenter for at udvikle dyremodeller til forskning i sygdom. Men jeg synes, at det er en uheldig udvikling, hvis vi udvikler hunde eller grise for at have specielt interessante kæledyr, siger Jacob Giehm Mikkelsen fra Aarhus Universitet. Han forsker selv i CRISPR-teknologi og har været med til at klone grise med medicinske formål.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Forskere: Vi har løst historiens største UFO-mysterium
:

Har vi fundet film-monstret ’The Blob’?


Kvinde spiser sten – hvad sker der?


0 kommentarer
Vis kommentarer