Fund afslører: Vores forfædre røg sig skæve for 2.500 år siden

Et fund af potteskår viser, at man brugte cannabis som rusmiddel for 2.500 år siden

Røgelsesbrænderen her blev fundet i gravene i Pamirsbjergene. Den har angiveligt haft spor af cannabis med en høj koncentration af det psykoaktive THC-stof. Se flere billeder på Videnskab.dk. (Foto: Xinhua Wu)
Røgelsesbrænderen her blev fundet i gravene i Pamirsbjergene. Den har angiveligt haft spor af cannabis med en høj koncentration af det psykoaktive THC-stof. Se flere billeder på Videnskab.dk. (Foto: Xinhua Wu)

'Let’s get high...'

Det var ikke nødvendigvis en sætning, der kun hørte de glade 1960’ere til.

Cannabis har muligvis været brugt i tusinder af år blandt mennesker, der foretrækker en lidt mere tåget tilværelse.

Det indikerer et studie fra et tysk-kinesisk forskerhold, der har fundet beviser på, at man allerede for 2.500 år siden var bevidste om den psykoaktive effekt af cannabis-planterne, som, vi i dag ved, skyldes stoffet THC. 

Det skriver Videnskab.dk.

Forskerne har fundet spor af cannabinoider i 2.500 år gamle røgelsesbrændere, der er blevet brugt i forbindelse med begravelser i Pamir-bjergkæden i Vestkina.

Læs også på Videnskab.dk: Dansk Rapport: Her er konsekvenserne af hash-rygning

Det har været alment kendt, at cannabis er blevet brugt som olie og afgrøder i årtusinder i Østasien, men der er ikke tidligere fundet indikationer på, at man har brugt cannabis som rusmiddel.

Forskerne fandt spor af en kemisk sammensætning i røgelsesbrænderne, der præcist matcher den kemiske sammensætning ved cannabis. 

Desuden viste undersøgelserne, at koncentrationen af THC var højere end blandt vilde cannabisplanter.

- Opdagelsen understøtter ideen om, at cannabisplanter først og fremmest blev brugt på grund af deres psykoaktive stoffer i bjergregionerne i det østlige Centralasien og derefter har spredt sig til resten af verden, fortæller Nicole Boivin, der leder Max Planck Institute for the Science of Human History, i en pressemeddelelse.

Læs også på Videnskab.dk: Kvinde spiser sten - hvad sker der?

Om man har fremstillet en højere koncentration af THC-stoffet bevidst, er stadig usikkert. En anden teori kan være, at cannabisplanterne i bjergene har mere THC på grund af den stærkere UV-stråling, der findes i højere luftlag.

Forskerne peger alt andet lige på, at deres arbejde viser, at man allerede dengang bevidst har udvalgt cannabisplanter, der sparker lidt hårdere end andre.

Studiet er publiceret i tidsskriftet Science Advances.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Top 5: Se de vildeste dyre-penisser

30 meter høj ild-tornado fanget på film

Sæd påvirker muligvis kvinders hjerne

134 kommentarer
Vis kommentarer