Gal forsker? Lod bier stikke sin penis

Kemi der kan afkoge et æg, kylllinger der går som dinosaurere og en forsker, der frivilligt har ladet bier stikke sin penis. Årets mærkeligste forskning er kåret

(Arkivfoto: Mik Eskestad)
(Arkivfoto: Mik Eskestad)

Der er en vis lighed mellem dinosaurere og nutidens befjerede æglæggere: høns. Det har forskere fra Chile og USA nu gjort endnu tydeligere. De har simpelthen sat en tung pind fast til en kyllings ende, og det får kyllingen til at gå præcis, som man formoder dinosaurerne bevægede sig. 

Opfindelsen af dinosaur-kyllingerne indbragte forskerne en biologi-pris ved dette års prisshow for gakket forskning, som blev afholdt på Harvard University.

Du kan se optagelser fra forsøget i en video hos Videnskab.dk.

Showet understreger, at forskning ikke altid behøver være helt seriøst. Her var der hyldest til forskning, som ikke blot giver stof til eftertanke, men også øver lattermusklen.

En af de mest opsigtvækkende vindere, Michael Smith, var så dedikeret til sit forskningsprojekt, at han frivilligt lod en flok honningbier stikke sig igen og igen, mens han førte regnskab over, hvor på kroppen det gjorde mest og mindst ondt.

Han kom frem til, at det er det mindst smertefulde at blive stukket på underarmen, hovedskallen og den midterste tå.

Læs også hos Videnskab.dk: Forsker lod bier stikke sig på penis og pung, for at se hvad der gjorde mest ondt

Til gengæld var det ekstremt ubehageligt, når de stikkende insekter ramte næsebor, overlæben og – måske ikke så overraskende – penis. Forsøget er, så vidt vides, ikke udført på kvinder.

Til gengæld skaffede det ham fysiologi- og emtomologi-prisen i fællesskab med Justin Schmidt, som har udviklet et index, der rangerer den smerte, folk føler, når de bliver stukket af forskellige insekter. Hvem siger fjollet forskning ikke kan være brugbar?

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere har formået at afkoge et æg

Kemi-prisen gik til noget så hverdagsagtigt som æg. Og alligevel minder det lidt om magi.

En flok forskere fra Australien og USA har nemlig opfundet en kemisk opskrift, der kan få et overkogt æg delvist tilbage til dets naturlige tilstand. Ægget bliver simpelthen 'af-kogt' og relativt blødt igen. Metoden kan dog ikke anvendes hjemme i køkkenet.

Forskningen kommer også almindelige mennesker til hjælp, når det kommer til kys og andre intime aktiviteter. Medicinprisen går nemlig til to internationale grupper af forskere, der har eksperimenteret med hvilke fordele og ulemper, der er ved virkelig at snave igennem.

Det viser sig blandt andet, at når man bytter spyt (og andre kropsvæsker), kan det reducere allergiske reaktioner hos nogle mennesker.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

IgNobel: Her er verdens første nekrofile homoand

Kvinders lyst har skabt mandens store penis

7 kommentarer
Vis kommentarer