Gener får din hund til at tigge om hjælp

Hundens gener gør, at den kan have en social relation til mennesker. Det viser ny forskning

Arkivfoto: Linda Johansen
Arkivfoto: Linda Johansen

I løbet af de sidste 15.000 år har en række ting ændret sig for menneskets bedste ven. Noget, der virkelig adskiller den tamme hund fra ulven, er evnen til at have en social relation til mennesker. Ny forskning viser, at forklaringen til dels findes i hundens gener, skriver Videnskab.dk.

For at finde ud af, om hundes relation til mennesker er medfødt eller er et resultat af en opvækst omgivet af mennesker, brugte forskerne i forsøget 500 nærtbeslægtede beagler, der var vokset op på samme kennel.

I forsøget havde forskerne gemt godbidder under tre låg, hvor det midterste låg var sat fast. På den måde kunne de undersøge, i hvor høj grad hundene bad om hjælp til at få fat i godbidden.

Læs mere på Videnskab.dk: Ulven kommer… Eller var det hunden?

- Der var stor forskel på, hvordan hundene reagerede. Nogle opførte sig som ulve og forsøgte at løse problemet på egen hånd. Andre var fuldstændig modsat og kom direkte til mig til at søge hjælp, selv om jeg var en helt fremmed for dem, siger Mia Persson, phd i etologi på Linköpings universitet og en folkene bag studiet.

Læs mere på Videnskab.dk: Sex med dyr? Ja hvorfor ikke?

Især tæver og ældre hunde var tilbøjelige til at bede om hjælp. Senere analyserede Mia Persson hundenes indbyrdes slægtskab, for at undersøge i hvor høj grad det skyldtes arvelighed.

- Vi har vist, at der er en forskel i hundenes adfærd, når det kommer til at bede om hjælp. Cirka en fjerdedel  af variationen skyldes forskelle i generne. Næste skridt er at finde ud af, hvilke gener der styrer hundenes adfærdsmønstre, siger Mia Persson.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Derfor tænder nogle seksuelt på bæ, bræk og bh’er

Uddød kæmpedyr afgav gødning, som planterne stadig lever af

 

6 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere