Genialt: Nyt klistermærke genkender for gammel mad

Når datoen er overskredet, og maden ikke ser gammel ud på overfladen, kan det være svært at vide, om man bør sætte tænderne i den. Men det skal nyt mikrobe-mærkat lave om på

Skal du spise den bakke leverpostej, der har overskredet salgsdatoen med en enkelt dag? Eller skal du smide din gamle makeup ud, som du engang betalte en formue for?

De spørgsmål kan et nyt, smart mærkat hjælpe dig med at tage stilling til, skriver Sciencemag.org, ifølge Videnskab.dk, der også bringer en video, hvor du kan se, hvordan mærkatet virker.

Forskere fra Clarkson University, USA, har udviklet mærkatet, der er på størrelse med et frimærke, og som indeholder nanostrukturer, som ændrer farve, når forskellige produkter begynder at vise bakteriesporer.

Læs også på Videnskab.dk: Løgnens sprog: Dit ordvalg afslører, om du lyver

Sensorerne på mærkatet reagerer øjeblikket, og det giver forskerne håb om, at det lille bakteriefølsomme mærkat kan blive brugt som en fast del af for eksempel fødevare- og makeupemballage.

Forskerne har allerede brugt mærkatet til at identificere antioxidant-indholdet i te og vin i et tidligere studie. Men mærkatet vil sandsynligvis også kunne også bruges til at identificere nye lægeplanter eller naturlige kilder til antioxidanter i områder som Amazonas regnskoven.

Læs mere på Videnskab.dk:

Hvad er der uden om universet?

Kvinde spiser sten - hvad sker der?

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Seneste
Mest læste
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Claus Jessen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen