Giga-frø bygger sine egne 'svømmepøle'

Verdens største frø kan veje 3,2 kg og bor i Cameroun og Ækvatorialguinea

Goliath-frøen er verdens største frø. Den kan veje 3,2 kg og bor i Cameroun og Ækvatorialguinea. (Foto: Mark-Oliver Rödel)
Goliath-frøen er verdens største frø. Den kan veje 3,2 kg og bor i Cameroun og Ækvatorialguinea. (Foto: Mark-Oliver Rödel)

Verdens største frø, Goliath-frøen, har hidtil været lidt af et mysterium. Men takket være et nyt studie ved vi nu, at de er dedikerede, opmærksomme og brølstærke forældre. Det skriver New Scientist ifølge Videnskab.dk.

Goliath-frøen er en truet art, fordi den bliver jagtet for sit kød.

Derfor ville Mark-Oliver Rödel, projektleder ved Naturhistorisk Museum i Berlin, og hans team starte et program op for at opdrætte frøerne i fangeskab. Men da de ikke vidste, hvad frøerne gør for at parre sig, spurgte de sig til råds hos de camerounske frøjægere.

Læs mere på Videnskab.dk: Se det, før du tror det: Fisk æder fugl i luften

Rödels team udforskede Mpoula-floden i Cameroun, hvor frøerne bygger reder til deres haletudser.

Rederne var små 'svømmepøle' i vandløbene, der beskyttede frøerne fra at blive skyllet væk efter nedbør.

Frøerne havde konstrueret runde dæmninger ud af sten, der vejede op til 2 kg. Altså to tredjedele af frøens egen vægt!

Ud over deres utrolige styrke, observerede Rödels gruppe, at frøerne også er utroligt opmærksomme forældre.

Læs mere på Videnskab.dk: Vilde billeder: Kæmpe edderkop slæber rundt på pungrotte

De voksne frøer holder vagt over deres unger hele natten, og derudover holder de deres reder rene ved at fjerne blade og andre småting, også selvom de ting kunne være føde for frøerne.

Rödel formoder, at frøerne holder rederne rene for at få bedre udsyn til at bevogte haletudserne. Der er nemlig rovdyr i vandløbene, såsom rejer og fisk, der kan finde på at spise haletudser.

- Det, at vi først nu opdager den her type adfærd, viser, hvor lidt ved vi omkring nogle af de mest spektakulære skabninger på vores planet, udtaler Rödel i en pressemeddelelse ifølge Videnskab.dk.

 

Andre artikler på Videnskab.dk

Tåler dyr og planter mere radioaktivitet end os?

Mystisk sten dukket op på Mars

Yikes! Britisk kvinde vendte hjem fra ferie med larve i panden

 

1 af 2 Her ses en Goliath-frøens rede med friske æg. Æggene bliver til en grå masse efter 1-2 dage, derfor er det svært at skelne dem fra jorden. Denne rede er naturligt forekommet, hvor frøerne har flyttet sand og blade ud i en cirkel. (Foto: Mark-Oliver Rödel)
2 af 2 Goliath-frøen er verdens største frø. Den kan veje 3,2 kg og bor i Cameroun og Ækvatorialguinea. (Foto: Mark-Oliver Rödel)
15 kommentarer
Vis kommentarer