Goddag zika, på gensyn ebola: Disse sygdomme truer verden

Zika, MERS, TBE og andre vira med mere eller mindre eksotiske navne spreder sig verden over. En dansk forsker fortæller her om de spirende og oversete vira, der bekymrer ham allermest

Sådan spredes den berygtede zika-virus. (Video: AP/redigering: Mikkel Cramon)

Ebolaudbruddet i Vestafrika er netop erklæret overstået, men andre vira står på spring til at blive den nye store spreder af sygdom og frygt.
Det skriver Videnskab.dk.

Zika og MERS er i fuld gang med at inficere både mennesker og mediernes overskrifter, mens andre farlige vira såsom fugleinfluenza ligger på lur og venter på at bryde ud.

For at skabe et overblik over de mange smitsomme sygdomme har vi allieret os med Anders Fomsgaard, der er overlæge og professor på Statens Serum Institut.

Vi har bedt ham om at udpege de vira, der enten er oversete eller på vej frem, og som bekymrer ham allermest for tiden.
Læs mere på Videnskab.dk: Tropesygdommenes skrækkelige top-10

Zikavirus har indtaget Latinamerika

Zikavirus er lige nu den mest omtalte af slagsen. Dels fordi den myggebårne virus lynhurtigt har indtaget næsten hele Latinamerika, og dels fordi zika mistænkes for at kunne skade fostre, hvis gravide bliver smittet.

Indtil for nylig var zika ukendt for de fleste, men faktisk blev zika allerede opdaget i 1947 i Zikajunglen i Uganda. Derfra spredte den sig til Asien i 1960’erne og videre ud til Fransk Polynesien i Stillehavet.

Den har førhen ikke vakt så stor opsigt, fordi den ikke er direkte farlig for den smittede. Kun hver femte smittede får pludselig let feber, ledsmerter, udslæt i ansigtet og røde øjne i få dage, hvilket kan sidestilles med en mild omgang influenza. Resten af de inficerede mærker slet ikke noget til sygdommen.

'Zika har været negligeret, så vi starter lidt ud på brækkede ben og ved ikke så meget om den her virus, selvom den har været beskrevet siden 1940’erne. Man har tænkt ’nå ja, det er jo ikke en så alvorlig sygdom, den giver anledning til’. Men den har heller ikke rigtig fået lov til at vise sit sande ansigt, da den førhen kun har inficeret få mennesker.'

'WHO begynder nu at råbe vagt i gevær, fordi zika i 2014 for første gang spredte sig til Sydamerika, hvor der begyndte at komme rigtig mange tilfælde. Derfra kan vi se, at den begynder at sprede sig med turister til Europa. Den har endnu ikke spredt sig videre i Europa, men myggene og potentialet er der,' siger Anders Fomsgaard.

Læs mere på Videnskab.dk: Tropesygdomme flytter nordpå
Zika skaber frygt hos gravide
Det virkelig alarmerende er, at antallet af nyfødte med hjerneskader er steget eksplosivt i Brasilien i takt med udbredelsen af zikavirus.

'Pludselig bliver man opmærksom på, at hvis man bliver smittet som gravid, er der flere, der føder børn med det, vi kalder mikrocephali. Altså med mindre hoveder end normalt. Mange af dem bliver hjerneskadede eller dør. I tilfælde, hvor børnene ikke får små hoveder, har man også set, at der senere kommer symptomer som døvhed og blindhed,' fortæller Anders Fomsgaard.

Myndigheder i flere sydamerikanske lande opfordrer derfor kvinder til at undgå graviditet, og Statens Serum Institut råder gravide til at overveje at udskyde rejser til de ramte områder. Hvis man alligevel rejser dertil, tilrådes man at forebygge myggestik ved at gå med lange ærmer, lange bukser, bruge effektiv myggebalsam og sove under myggenet. Der findes ingen behandling eller vaccine mod virussen.

Zikavirus spredes med myggen Aedes aegypti, som også kan overføre dengue-, chikungunya- og gul feber-virus, og som er udbredt i alle tropiske og subtropiske egne. Virussen menes at være kommet til Brasilien fra en ø i Stillehavet i forbindelse med verdensmesterskabet i fodbold eller en international kanokonkurrence, der begge blev afholdt i landet i 2014.

I Europa findes myggen stort set kun på den portugisiske ø Madeira, men den var i første halvdel af 1900-tallet almindelig i Sydeuropa. Der er ingen risiko for, at den slår sig ned i Danmark, hvor det er for koldt.

Læs mere på Videnskab.dk: Derfor bliver du næppe smittet med ebola
Vestnilvirus står på spring i Europa

Vestnilvirus er en anden myggebåren sygdom, der har vist sig at kunne indtage et nyt kontinent meget hurtigt. Omkring årtusindeskiftet kom den for første gang til Nordamerika.

'Det begyndte med, at en ældre dame faldt om i Central Park i New York. Hun fik hjernebetændelse og døde, og det var vist første tilfælde nogensinde i USA. De myg, der er der, kunne åbenbart huse vestnilvirus, der var kommet til New York på det tidspunkt. Den har så spredt sig med fugle, som også kan blive inficeret af den, vestover i USA, så alle staterne efterhånden har fået den,' fortæller Anders Fomsgaard.

Som navnet antyder, stammer vestnilvirus fra Afrika, hvor den første gang blev opdaget i Uganda i 1937. Den har også spredt sig til Sydeuropa, og man frygter, at den fortsætter sin fremfærd længere nordpå. Langt de fleste smittede får, ligesom med zika, ingen eller lettere influenzalignende symptomer, men én procent udvikler den frygtede vestnilmeningitis.

'Den kan give hjernebetændelse, og dér behøver man ikke at være gravid, så den er vi bange for. Vi har i Greve fundet myg, der kan huse den her virus, men vi har formentlig ikke nok varme perioder i Danmark til, at den kan etablere sig,' siger Anders Fomsgaard.

Der findes heller ingen specifik behandling eller vaccine til mennesker mod vestnilvirus.
Læs om, hvilken virus forskeren frygter allermest, på Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Hvad ville der ske, hvis Jorden drejede i modsatte retning?

D-vitamin til gravide forebygger astma hos små børn

Du kan takke Romerriget for, at du skal følge loven

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen