Har drukket 730 liter urin og sved: Astronauter landet efter 340 dage i rummet

Der bliver skrevet rumhistorie lige nu, hvor en astronaut og kosmonaut har befundet sig på Den Internationale Rumstation

Scott Kelly er en meget erfaren herre, når det kommer til rumfart. Natten til onsdag dansk tid kommer han hjem til jorden, efter at have været i kredsløb på ISS i næsten et år sammen med den russiske kosmonaut Mikhail Kornienko (Foto: NASA)
Scott Kelly er en meget erfaren herre, når det kommer til rumfart. Natten til onsdag dansk tid kommer han hjem til jorden, efter at have været i kredsløb på ISS i næsten et år sammen med den russiske kosmonaut Mikhail Kornienko (Foto: NASA)

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Den amerikanske astronaut Scott Kelly og den russiske kosmonaut Mikhail Kornienko kommer hjem i nat. Ikke bare fra hvilken som helst ferie eller tur i sommerhuset. Nej, de kommer hjem fra en historisk mission til Den Internationale Rumstation (ISS), hvor de som de første mennesker nogensinde har opholdt sig i knap et år.

340 dage er det blevet til på rumstationen, hvor de har deltaget i omkring 400 forskellige forsøg og hjulpet forskerne til at blive klogere på, hvordan mennesket reagerer, når det opholder sig i længere tid i vægtløshed og blandt andet bliver udsat for mere radioaktiv stråling end på jorden. Samtidig hjælper missionen til at blive klogere på, hvordan man for eksempel renser vand så godt, at man kan genanvende det til drikkevand.

Scott Kelly har faktisk drukket omkring 730 liter genanvendt vand, mens han har været på rumstationen. Det betyder dog ikke, at tanken om frisk vand fra jorden ikke er begyndt at gøre halsen tør.

- Jeg glæder mig til at kunne sætte mig ned ved et bord og spise med venner og familie. Til ikke at skulle koncentrere sig om, hvor gaflen, skeen eller maden flyver hen. Og så glæder jeg mig til at indånde frisk luft, mærke vinden og solen på mine kinder og - tro det eller ej - spise en frisk salat, siger astronauten Scott Kelly, som indtil i aften har været kaptajn på ISS.

Det er hans fjerde rum-mission, så han har prøvet turen hjem til jorden før, ligesom hans tvillingebror, Mark, også har været astronaut.

Samfund - 11. sep. 2015 - kl. 15:38 I nat er rumrejsen slut: Så farlig er landingen

En farlig tur hjem
Scott Kelly og Mikhail Kornienko skal rejse hjem i det soyuz-fartøj, som danske Andreas Mogensen var med til at flyve op til rumstationen i september sidste år.

Det er dog ikke en ufarlig tur hjem. Aller farligst er det, når rumkapslen skal bryde igennem atmosfæren. Det skal nemlig ske i den helt rette vinkel, for at rumkapslen ikke 'slår smut' på atmosfæren og nærmest hopper ud i rummet igen. Det kan ske, hvis man falder mod jorden i en alt for blød bue.

Heldigvis kan mandskabet om bord på soyuz dog rette op og prøve igen, hvis man ikke rammer rigtigt i første omgang.

Andreas Mogensens rumdragt er specialsyet til ham (Foto via Andreas Mogensen) Videnskab & teknik - 2. sep. 2015 - kl. 16:12 Sådan går astronauter på WC i vægtløs tilstand

Omvendt må vinklen heller ikke blive for skarp mod atmosfæren. Så kan kapslen nemlig brænde op. Det på trods af, at fartøjet er gjort klar til en meget varm rejse, som Tina Ibsen, der er astrofysiker på Planetariet, forklarede, da Andreas Mogensen skulle hjem til jorden:

- Elementer som eksempelvis et stjerneskud brænder jo op i atmosfæren, og for at kapslen ikke skal brænde op, er den udstyret med et stort varmeskjold, siger Tina Ibsen.

Det skal dog lige siges, at der ikke har været fatale ulykker med et soyuz-fartøj siden 1971.

Scott Kelly og Mikhail Kornienko forventes at lande i Kasakhstan klokken 5.27 onsdag morgen dansk tid. Du kan følge live-dækningen af rejsen hjem og landingen herover.

Se også: Efter 340 dage i rummet: Glæder mig til, at maden ikke flyver fra mig

Kilderne til grafikken nedenfor er New York Times og NASA:

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

6 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere