Harry Potter-kappe skal skjule din ølmave

Et amerikansk forskerhold har udviklet et nyt nanomateriale, som kan få bulede objekter til at se flade ud - og måske en dag skjule både ølvomme og bollehåndtag

En 3D-illustration af det nye nano-materiale, der foreløbig kun kan skjule mikroskopiske objekter. Forskerne mener, at en rigtig usynlighedskappe måske kun er 5-10 år væk. Foto: All Over Press
En 3D-illustration af det nye nano-materiale, der foreløbig kun kan skjule mikroskopiske objekter. Forskerne mener, at en rigtig usynlighedskappe måske kun er 5-10 år væk. Foto: All Over Press

'Rigtige' usynlighedskapper hører til i Harry Potter-bøgerne, hvor de hjælper Harry, Ron og Hermione med at snige sig ubemærket rundt på gangene - stærkt assiseret af The Marauders Map. 

Men nu har amerikanske forskere opfundet en form for 'usynlighedskappe', som de selv tillægger en temmelig lavpraktisk funktion: at skjule en udbulende ølmave.

Det skriver Videnskab.dk, hvor du kan se en video af den nye usynlighedskappe.

Foreløbig kan det nye materiale dog kun skjule ting i mikroskopisk størrelsesorden, men forskerne bag opfindelsen mener, at den sagtens kan skaleres op i menneskestørrelse.

- Det er første gang, vi har skjult vilkårlige former, fortæller professor Xiang Zhang fra University of California, Berkeley til The Guardian.

- Hvis du vil skjule mennesker, er det muligt med dette nye stykke arbejde, fortsætter han.

Læs også hos Videnskab.dk: Dansk usynlighedstæppe skal skjule fly i luften
 

Det nye studie er publiceret i tidsskriftet Science, og du kan se en mikroskopisk demonstration af, hvordan nanomaterialet virker ved at klikke på videoen øverst i artiklen.

Nanomaterialet får tredimensionelle former til at ligne for eksempel flade overflader ved at manipulere med lyset. Det kan også skabe illusionen af, at det underliggende materiale har et helt andet udseende. Og hvis nanomaterialet kan produceres i tilstrækkelig stor størrelse, vil man i teorien kunne dække hvad som helst med det.

- Du kunne dække en tank med det og få den til at ligne en cykel, fortæller Xiang Zhang til LiveScience.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Fingre afslører længden på penis
 

En anden anvendelse kunne findes inden for det kosmetiske område, hvor frodige mænd måske ligefrem kan genvinde noget af deres strandløvestatus, mener forskeren.

- Du kan forestille dig, at hvis nogen har en fed mave, som mig, og han gerne vil se godt ud, kunne du lægge dette lag ovenpå og få det til at ligne en sixpack, siger Xiang Zhang.

Det nye nanomateriale består af en tynd film af et 50 nanometer tykt lag magnesiumfluorid med et varierende mønster af bittesmå, firkantede guldantenner, der hver er 30 nanometer tykke. Til sammenligning er et menneskehår omkring 100.000 nanometer (0,1 millimeter) tykt.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Kvinders lyst har skabt mandens store penis

Så meget sex dyrkede sultan for at få over 1.000 børn

11 kommentarer
Vis kommentarer