Hash-rygere dør tidligere

Folk med stort forbrug af hash dør tidligere end andre, viser svensk forskning.

Arkivfoto: POLFOTO
Arkivfoto: POLFOTO

Det er kendt, at tobaksrygning kan forkorte livet på grund af diverse følgesygdomme. Men hvad med hash? Har det samme effekt?

Svenske forskere har i et stort studie med 45.000 svenske mænd undersøgt, om hashrygning kunne kædes sammen med tidlig død. Og det kunne det, skriver Videnskab.dk.

De svenske forskere fandt ud af, at blandt dem, der kunne betegnes som ’tunge’ hashrygere, var der 40 procent risiko for at dø tidligere end dem, der ikke røg. Det skriver Forskning.no

Læs også på Videnskab.dk: Cannabis kan dræbe kræftceller og bremse sklerose

- Mange studier har vist, at det sandsynligvis går værre med dem, som har et højt forbrug af cannabis over en længere perioder. Men et lille forbrug giver ikke nogen forøget risiko for uheldige udfald,- siger Jørgen Bremness, der er professor i rusmiddelforskning ved Senter for Rus- og Afhængighedsforskning ved Universitetet i Oslo, til Forskning.no.

Læs også på Videnskab.dk: Mulig behandling mod hashmisbrug fundet

Mændene i kohortestudiet blev hvervet til studiet tilbage i 1969/1970, da de skulle opfylde deres værnepligt. Her blev de spurgt om deres cannabisforbrug og fulgt helt indtil 2011.

Forskerne bag studiet erkender dog, at der er nogle svagheder ved studiet. Eksempelvis ved forskerne ikke 100 procent, om det er cannabisen, der er skyld i dødsfaldene. De kan blot se, at der er en sammenhæng mellem de mænd, der har røget meget cannabis, og tidligere død.

Læs også på Videnskab.dk: Aber og grise er bedre til at styre alkohol end mennesker

Et andet studie, udført med de samme værnepligtige mænd, viste dog, at der ifølge Forskning.no var en sammenhæng mellem højt forbrug af hash og en højere risiko for at udvikle lungekræft.

Studiet er publiceret i det videnskabelige tidsskrift The American Journal of Psychiatry.

Læs også på Videnskab.dk:

Læs også på Videnskab.dk: Hvad er mest usundt: stoffer, alkohol eller cigaretter?
 

Dansk rapport: Her er konsekvenserne af hashrygning
 

Forskere: 'Mere hamp på danske marker'

182 kommentarer
Vis kommentarer