Havet flyder med plastik – og det bliver værre

Vi producerer mere og mere plastik, og størstedelen bliver til skrald. Det er blevet en byrde for os selv og naturen, men i fremtiden vil vi producere endnu mere

Foto: /ritzau/Jürgen Freund
Foto: /ritzau/Jürgen Freund

For bare halvfjerds år siden blev plastik næsten ikke brugt, men i dag er det overalt. Vi bruger så meget af det i vores hverdag, og det har så store konsekvenser, når det bliver smidt ud, at et forskerhold besluttede sig for at regne ud, hvor meget plastik vi har produceret.

Og det er rigtig meget, skriver Sciencemag.org, ifølge Videnskab.dk.

Helt præcist 8,3 milliarder ton, er det blevet til, og det er ikke så lidt endda. Ifølge forskning.no er det cirka 27 gange så meget, som alle mennesker på Jorden vejer (2005 tal).

Læs også på Videnskab.dk: Elefant taler menneske-sprog

Af de 8,3 milliarder ton er cirka 6,3 milliarder blevet til skrald, og 79 procent af det er ikke blevet genanvendt eller forbrændt. Det er i stedet blevet en byrde for naturen, der lider under have fyldt af plastik til gene for dyr og os selv, når vi spiser dyr, der har indtaget plastik.

Den største del af al plastik i dag kommer fra emballage, og hvis man kigger på, hvor meget vi kommer til at producere over de næste 30 år, ser det endnu mere sort ud. I 2050 forventer forskere nemlig, at vi har produceret 26 milliarder ton plastik, og af det vil halvdelen ende i naturen som skrald.

Læs også på Videnskab.dk: Gigant-dino vejede lige så meget som 12 elefanter

De amerikanske forskere, der står bag beregningerne har kigget på data fra store plastproducenter gennem årene, og derfor er det også uvist for dem, om tallene er helt korrekte. De slår dog fast, at mængden af plastik, vi dumper i naturen, er et 'ukontrolleret globalt eksperiment.'

Studiet er publiceret i tidsskriftet Science Advances.

Læs også på Videnskab.dk:

Cola, kaffe eller energidrik – hvad virker bedst?

Tag testen: Har du en effektiv hjerne?

Tjek dig selv: Er dine seksuelle fantasier almindelige?

kommentarer
Vis kommentarer
Seneste Nyt
Mest læste
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Peter Roelsgaard
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen