Helt utroligt: Se det vilde billede af Mælkevejens centrum

Nyt radioteleskop bringer os tættere på det sorte hul i midten af Mælkevejen

Radioteleskopet MeerKAT har fotograferet et område af Mælkevejen på 1,000 x 500 lysår. (Foto: Square Kilometer Array, South Africa)
Radioteleskopet MeerKAT har fotograferet et område af Mælkevejen på 1,000 x 500 lysår. (Foto: Square Kilometer Array, South Africa)

Med et meget detaljeret billede af vores galakse, viser den sydafrikanske del af det store internationale astronomi-observatorium The Square Kilometer Array (SKA) stolt sit nye udstyr frem.

Det er radioteleskopet MeerKAT, der står bag billedet, efter det netop er blevet bygget færdigt. Det skriver bigthink.com ifølge Videnskab.dk, der bringer flere billeder fra radioteleskopet.

På billedet ses Mælkevejens centrum i stor detaljerigdom ved hjælp af forskellige farveintensiteter:

  • Jo lysere farven er, des kraftigere har radiosignalet været.
  • Den meget lyse del i billedets midte er Mælkevejens sorte hul, der er omgivet af en række unikke trådlignende strukturer og rester af supernovaer og stjerneformende regioner. De trådformede strukturer på billedet har været kendt, men uforståede, siden 1980'erne, og eksisterer tilsyneladende ikke andre steder i universet.

Læs også på Videnskab.dk: Forskere: Fingre afslører længden på penis

Mælkevejens centrum har førhen været forplumret af gas- og støvskyer det sorte hul, men teknologien i det nye teleskop åbner op for helt nye synsfelter, der for 'ældre' teleskoper har været usynlige.

Allerede før MeerKAT var færdigt, afslørede det for to år siden 1.300 galakser, hvoraf kun 70 var kendt (se billede nedenfor) ved hjælp af dengang kun 16 antenner.

Teleskopet er et forstadie til The Square Kilometer Array (SKA), som, fordelt på henholdsvis Sydafrikas og Australiens mest radio-støjfri ørkenområder, skal blive til verdens hidtil største radioteleskop efter sin færdiggørelse.

Læs mere på Videnskab.dk:

Goliat-edderkop fundet i Sydamerikas jungle

Hvad er det for et mærkeligt havvæsen, der er skyllet op på dansk strand?

Har du et ansigt, som kvinderne kan lide?

18 kommentarer
Vis kommentarer