Her er første pip fra Astro-Andreas

Andreas Mogensen har nu opholdt sig over et døgn på Den Internationale Rumstation, og dagen er gået med forsøg og opdateringer på de sociale medier

Her taler Andreas Mogensen med sin mor, Lisa.

At være over 400 kilometer ude i rummet er ingen hindring for at holde kontakt med landjorden. Det er den danske astronaut, Andreas Mogensen, et levende bevis på.

I går kunne vi således følge med, da han for første gang snakkede med sin mor og bror fra rummet, og i dag har han opdateret både sin Facebook-profil og lagt et tweet op på Twitter.

Og noget tyder på, at Andreas Mogensen trods minimale muligheder for at have oppakning med, har fodboldprioriteringerne i orden. Det viser den første opdatering på Facebook og Twitter i hvert fald.

Første billede fra ISS, efter Andreas Mogensen og hans kolleger ankom til rumstationen (Foto: ESA) Videnskab & teknik - 4. sep. 2015 - kl. 13:07 Andreas mor: Nu husker du at ringe hjem, ikke?

Her ser man et billede af astronauten i landsholdstrøje. Ved billedet står der: 'Første arbejdsdag på rumstationen! Missede landskampen i går aftes, men det går nok, når man er i rummet'.

Snakkede med statsministeren
DR1 fik lørdag aften lov til at snakke med Andreas Mogensen i et videoopkald til Den Internationale Rumstation. Her talte astronauten med statsministeren og to skoleelever, som har vundet en konkurrence med det formål at finde på forsøg, som skal udføres i rummet.

- Jeg har heldigvis haft, ikke meget, men lidt tid til at sidde og kigge ned på jorden. Det er fantastisk at sidde og kigge ned gennem de syv vinduer, vi har, hvor vi kan se hele jorden, sagde Andreas Mogensen til statsministeren på direkte tv.

Mens astronauten snakkede med statsministeren og de to elever, kunne man se, at han svævede rundt på rumstationen med et Dannebrog i baggrunden og en hoptimist foran sig i rød-hvide farver.

Laura på ti år har på Lars Løkke Rasmussens facebookside spurgt ind til, hvordan det var at blive sendt af sted i rumkapslen Soyuz.

- Jeg vil ikke sige, at jeg var bange, men jeg havde helt sikkert en følelse af at have mistet kontrollen lidt, svarede Andreas Mogensen.

Som afslutning på interviewet laver astronauten en halv kolbøtte og sætter sig på loftet af rumstationen.

Undersøger vand-filtrering
Ifølge Det Europæiske Rumagentur er Andreas Mogensens dag på ISS ellers gået med at teste et nyt system til at filtrere vand uden energi.

Derudover skal Andreas Mogensen foretage en lang række forsøg. For eksempel skal der måles radioaktiv stråling, han skal skrive alt ned om eventuel hovedpine, og så skal han udføre forsøg, som danske skole- og gymnasieelever har bedt ham om.

Se også: Astro-Andreas' mor: Nu kan jeg endelig slappe af

Andreas Mogensen er dog også et forsøg i sig selv, da han inden afrejse blev scannet fra top til tå, for at man efter rejsen kan sammenligne med, hvor meget muskelmasse han har tabt, og hvordan hans knogler og organer har reageret på at være vægtløse. Den viden er utrolig nyttig i lægevidenskaben - for eksempel til at blive klogere på, hvad der sker, når patienter er sengeliggende i en længere periode.

Andreas Mogensen tjener ikke meget mere end en anden dansk ingeniør (Foto: AP) Videnskab & teknik - 2. sep. 2015 - kl. 13:10 Så meget tjener Astro-Andreas

Se opsendelsen af raketten her

1 af 2 Andreas Mogensen fandt plads til en landsholdstrøje, selvom han skulle pakke let til sin rumrejse (Foto via Andreas Mogensen)
2 af 2 Andreas Mogensen er 38 år. Han er gift og har en datter, som sidder i Danmark og venter på, han kommer hjem (Foto via Andreas Mogensen)
46 kommentarer
Vis kommentarer