Her er størst chancer for at se stjerneskud

Meteorsværmen Orioniderne når sit maksimum i aften og nat, men skyerne kan drille muligheden for at se de mange stjerneskud

I august kunne beboerne omkring Swansea i Wales se en perlerække af stjerneskud. Forholdene bliver dog næppe lige så gode i nat (Video: AP)

Håbet var lysegrønt i aftes, da Ekstra Bladet sidst snakkede med DMI om chancerne for at kunne se stjerneskud i aften. Det er nemlig sådan, at meteorsværmen Orioniderne er over os og har været det siden starten af oktober.

I aften når sværmen dog sit maksimum, og der kan drøne op mod 15 flyvende stjerne over nattehimlen i timen.

Desværre er den lysegrønne farve blevet mere dunkel i det. Vejrudsigten er ikke så stjerneklar, som først antaget.

Nordjyderne har gode chancer
Der er dog nogen i landet, som godt kan varme nakken op til at vende hovedet mod himlen.

- Ja, det er jo ikke den bedste stjerneskuds-dag, men hvis det skal være, så er det især i Vendsyssel og det nordvestlige Jylland, der er heldige. Det kniber til gengæld hen over Fyn, øerne og Sjælland, siger Frank Nielsen, der er vagthavende meteorolog hos DMI.

Han forklarer, at der generelt vil være skyer over hele landet, men at det altså mest er i den nordlige del, at der kan komme huller i den grå dyne. Er man morgenfrisk på Fyn og Sjælland, kan der dog alligevel være en lille chance for, at man kan se et stjerneskud eller to.

- Der breder sig en lille opklaring vestfra ind over Fyn og Sjælland i de sene nattetimer omkring klokken tre eller fire. Og der går heldigvis alligevel lid tid, inden der så bliver dannet tåge, så der kan man være heldig. Men man skal være meget heldig, vil jeg sige, siger Frank Nielsen.

Omkring 15 stjerneskud i timen flyver over os tirsdag aften, når meteorsværmen Orioniderne når sit maksimum (Foto fra tidligere på året: Kenneth Meyer) Videnskab & teknik - 20. okt. 2015 - kl. 08:13 Vildt: Kig mod himlen i aften

Flere sværme forude
Hvis man er glad for stjerneskud, men går glip af Orioniderne, behøver man ikke miste modet. Efteråret byder nemlig på flere meteorsværme, ligesom Orioniderne vender tilbage næste efterår.

Fra i dag kommer en hel anden meteorsværm - Tauriderne - også på besøg, som først forlader os igen i december. Den er dog ikke så stærk som Orioniderne, og man vil således ’kun’ kunne se 10 stjerneskud i timen, når sværmen topper omkring 12. november.

Hvis man vil se stjerneskud fra Tauriderne, skal man kigge mod stjernebilledet Tyren.

4 kommentarer
Vis kommentarer