Her er videnskabens uløste gåder

Nobelprisen er netop blevet uddelt til forskere, som har frembragt banebrydende ny viden. Men hvilke uløste mysterier er der tilbage? Tidligere nobelprismodtagere giver dig svaret

Ifølge Klaus Von Klitzing, der vandt nobelprisen i Fysik i 1985, er et af de største mysterier i fysikken, om lysets hastighed vil kunne ændre sig. Foto: AP
Ifølge Klaus Von Klitzing, der vandt nobelprisen i Fysik i 1985, er et af de største mysterier i fysikken, om lysets hastighed vil kunne ændre sig. Foto: AP

Nobelpriserne blev første gang uddelt i 1901, og siden da har mere end 850 mennesker modtaget den prestigefyldte hæder.

De mange forskere, som har modtaget prisen, har gjort os langt klogere på verden omkring os og banet vejen for masser af teknologi, som vi i dag tager for givet.

Men hvilke vigtige opdagelser og erkendelser mangler forskerne at afsløre for os? Hvor gemmer næste generation af mysterier sig?

Det svarer tidligere nobelprismodtagere på, skriver Videnskab.dk.

Klaus von Klitzing, fysiker, professor ved Max-Planck-Institut für Festkörperforschung, Tyskland

Født 1943 i det tyskbesatte Polen. Fik Nobelprisen i fysik i 1985 'for opdagelsen af kvante-Hall-effekten'.

- Et af de største uløste mysterier inden for mit forskningsfelt er spørgsmålet om, hvorfor fundamentale konstanter (…) såsom lysets hastighed har den værdi, de har, og hvorvidt de kan ændre sig med tiden. Vi ved, at kulstofbaseret liv ville være umuligt, hvis nogle fundmentale konstanter bare var 10 procent anderledes. Kan man mon forestille sig et andet univers med et andet sæt fundamentale konstanter?

Læs mere på Videnskab.dk: Jordens anden ’måne’ kan afsløre solsystemets mysterier.

David Gross, professor i fysik ved University of California, USA

Født i 1941 i USA. Fik Nobelprisen i fysik i 2004 'for opdagelsen af asymptotisk frihed i teorien om den stærke interaktion'.

- Jeg er teoretisk fysiker, som arbejder med den meget grundlæggende form for fysik. Jeg er interesseret i, hvordan universet begyndte, og hvilken karakter rummet og tiden har – hvad rummet og tiden er lavet af - og hvordan vi forener alle naturens kræfter. Så det anser jeg for at være de største problemer at løse.

Læs mere på Videnskab.dk: Liv i rummet: Hvad skal der til for at få kontakt?

Læs flere nobelprismodtageres bud på, hvilke mysterier videnskaben mangler at opklare på Videnskab.dk.

Andre artikler på Videnskab.dk
Skatkammer løser gåde om neandertalerens rødder

Havde vi sex med neandertalere?

74 kommentarer
Vis kommentarer