Historikere 'opdagede' sensation: Nu kommer landmand med nedslående melding

Det forhistoriske skotske Stonehenge-monument er falsk. Det blev bygget af landmand i 1990’erne

I sidste uge lod verdens medier sig fascinere af et nyopdaget skotsk ’Stonehenge’, som efter sigende ikke før havde været kendt af arkæologer.

Det er der en rigtig god grund til, for det har nu vist sig, at det forhistoriske monument er bygget af en lokal landmand i 1990’erne – og til manges skuffelse altså ikke af stenalderfolk.

Det skriver Live Science ifølge Videnskab.dk.

Lokale havde kontaktet arkæologer for at finde oplysninger om stencirklen. Ingen arkæologer kendte til cirklen, og de tog derfor ud til området for at se den.

De 'rigtige' stenaldercirkler som Stonehenge er unikke for Skotland og Irland og kendetegnes ved at have en enkelt sten, der ligger på siden, mens de andre står oprejst.

Læs mere på Videnskab.dk: Skotske arkæologer opdager nyt 'Stonehenge' – lokale har kendt det i årevis

Det var blandt andet den liggende sten, der fik arkæologen Neil Ackerman til at pege på, at det nye fund var noget særligt:

- Det bliver virkelig ikke meget bedre end dette. Mange af de lignende stencirkler, som folk har kendt til i meget lang tid, har kun to eller tre sten tilbage – at finde en komplet cirkel er helt usædvanligt, sagde Neil Ackerman, ansat ved Aberdeenshire Councils arkæologiske team, til Live Science.

Men efter historien bredte sig til forskellige internationale medier, har en skotsk landmand meldt sig på banen. Ifølge Live Science var det ham, der i 1990'erne forsøgte at efterligne stenalderfolkets monumenter.

Det har nu fået Neil Ackerman til Twitter-tasterne:

Selvom efterligninger af stenaldermonumenter ikke er usædvanlige for området omkring Aberdeen, hvor stenene er fundet, er netop denne ualmindelig godt gengivet, siger Neil Ackerman.

Læs mere på Videnskab.dk: 'Vampyrgrav' fundet i forhistorisk ruinby

Sammenlignet med dem, der blev bygget for mellem 3500 og 4500 år siden, var en af de eneste forskelle, at denne er mindre i diameter end de originale, siger Neil Ackerman til Live Science.

Det er godt, at konstruktionen nu er blevet opdaget, da alle originale og efterligninger bliver dokumenteret i arkivet. På den måde forebygger man, at lignende fejl gentager sig, skriver Live Science.

Flere artikler på Videnskab.dk

Aber genfinder evnen til at svømme

Sådan påvirker den daglige kop kaffe din sundhed

Bizart: Se den ekstremt sjældne kyklop-hest

74 kommentarer
Vis kommentarer