Hjertemassage kan ikke starte hjertet igen

Mange tror formentlig, at hjertemassage - en obligatorisk del af førstehjælpskurserne - kan sætte gang i et hjerte. Men det er ikke tilfældet, fortæller overlæge.

(Arkivfoto: colourbox)
(Arkivfoto: colourbox)

Førstehjælp kan redde liv, og førstehjælpskurset er i dag en obligatorisk del af det at tage et kørekort. Men modsat hvad mange nok forestiller sig, kan hjertemassagen, som indgår i kurset, slet ikke sætte gang i et hjerte igen.

Det skyldes, at hjertemassagen er beregnet til at skaffe ilt til hjernen, selvom hjertet er gået i stå. Selvom massagen ikke kan sætte gang i hjertet igen, så har det altså stadig en funktion, fortæller Gunnar Gislason, som overlæge på hjertemedicinsk afdeling på Gentofte Hospital, klinisk professor på Københavns Universitet og forskningschef i Hjerteforeningen.

- Hjernen er meget følsom over for ilttab. Allerede efter tre minutter uden ilt sker der skader på hjernen, siger Gunnar Gislason til Videnskab.dk:

Ser du en person, som falder om på gaden, og kan du ikke finde en puls, så skal du gå i gang med den livreddende førstehjælp, så snart du har ringet 112.

Trykkene på hjertet gør nemlig, at blodet bliver presset ud i kroppen og lungerne, når du trykker. Efter trykket suger hjertet automatisk blod ind og fungerer i virkeligheden ligesom pumpen på en luftmadras.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Fingre afslører længden på penis

Overlægen punkterer i samme åndedrag en anden udbredt førstehjælpsmyte: Når man på film ser et hold læger løbe ind på stuen til en patient med flad linje på skærmen og give patientens hjerte stød, er det faktisk også helt misvisende.

Gunnar Gislason forklarer, at der findes to typer hjertestop. Man kalder dem 'flad linje' og 'stødbar rytme'. Flad linje indikerer, at hjertet er standset fuldstændigt, og der ingen rytme er.

Ved flad linje kan man ikke give stød, men må fortsætte hjertemassage for at pumpe blodet rundt. Samtidig kan man forsøge at give noget medicin, som kan starte en elektrisk aktivitet i hjertet – for eksempel adrenalin.

Læs også hos Videnskab.dk: Så meget sex dyrkede sultan for at få over 1.000 børn

En hjertestarter måler selv, om der er elektrisk aktivitet, og den giver kun stød, hvis der er en svag rytme i hjertet.

En stor del af de mennesker, som får hjertestop har nemlig det, lægerne kalder stødbar rytme. Det betyder, at der stadig er elektrisk aktivitet i hjertet, men at aktiviteten enten er så svag eller uregelmæssig, at hjertet ikke pumper blodet rundt i kroppen og ud til lungerne.

- Er der meget uregelmæssig hjerterytme uden blodpumpning, så kan du støde. Formålet med stødet er at genstarte systemet, og så går hjertet forhåbentlig i gang med at pumpe normalt igen, siger Gunnar Gislason.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Kvinders lyst har skabt mandens store penis

Fascinerende billeder: Jorden set fra rummet

45 kommentarer
Vis kommentarer