Højteknologisk brille afslører hjernerystelser

Amerikanske forskere tester en ny brille, der skal opdage de mange tilfælde af hjernerystelse, som amerikanske fodboldspillere udsættes for.

Op til 80 procent af alle hjernerystelser bliver ikke opdaget, og det skal ny højteknologisk brille råde bod på  (Foto: Polfoto)
Op til 80 procent af alle hjernerystelser bliver ikke opdaget, og det skal ny højteknologisk brille råde bod på (Foto: Polfoto)

De fleste har nok enten været udsat for hjernerystelse, eller kender nogen der har.

I USA bliver næsten to millioner mennesker ramt af hjernerystelse hvert år - og tallet er endnu højere blandt de amerikanske fodboldspillere, hvor 100 ud af 2000 spillere bliver diagnosticeret med hjernerystelse hvert år.

Men selv disse tal kan være for lave. For op til 80 procent af alle tilfælde af hjernerystelse bliver ikke opdaget, ifølge Centers for Disease Control and Prevention in Atlanta.

I USA er man derfor i gang med at afprøve en ny metode til at fange de mange tilfælde af hjernerystelse hos fodboldspillerne. En computerbrille kan ved at følge øjnenes bevægelser nemlig vurdere, om patienten har fået hjernerystelse.

Se en video om brillen på Videnskab.dk
Men det er ikke kun amerikanske fodboldspillere, der får hjernerystelser. I en tidligere artikel kunne vi fortælle, at spillere i den europæiske udgave af sporten måske også lider af flere hjernerystelser, end os andre. I hvert fald viste det sig, at jo flere hovedstød en spiller lavede hvert år, desto oftere havde de problemer med hukommelsen.

Netop hukommelsen er et af de områder, hvor gentagne hjernerystelser kan give store problemer på lang sigt. Hertil kommer problemer med tale, almindelig logisk kognition, som at lægge tal sammen, og følelsesmæssigt helbred.

Forskerne i det ældre studie var dog ikke sikre på, om ændringerne i hjernen nødvendigvis skyldes hjernerystelser, men konkluderede at gentagne hovedstød over en længere periode førte til degenerering af hjerneceller, og at fodbold kan forårsage varige mén.

Læs også hos Videnskab.dk: Forskere: Fingre afslører længden på penis

Man får en hjernerystelse ved enten at bevæge eller stoppe hovedet meget pludseligt, hvor hjernen så banker mod indersiden af kraniet. Det kan for eksempel ske ved et hovedstød i fodbold eller et sammenstød mellem spillere i amerikansk fodbold.

Under en hjernerystelse bliver patienten dårligere til at følge objekters bevægelse med øjnene. Det er dette problem, som den amerikanske computerbrille tager udgangspunkt i.

Manden og forskeren bag Michael Hoffer, der er professor ved University of Miami, kan på sin bærbare computer følge, hvor godt det går patienten med at følge objekter i brillen, og softwaren på hans computer afgør helt selv, om patienten har hjernerystelse eller ej.

Andre artikler på Videnskab.dk:

Derfor undgår spætter hjernerystelse

Se spektakulært billede af Danmark taget fra rummet

Pokkers: Penis falder af efter sex

2 kommentarer
Vis kommentarer