Hvad?! Vikingerne havde ingen sex med de lokale?!

Da vikingerne indtog Storbritannien, var der stik mod de klassiske historier formentlig ingen sex med de lokale indbyggere

Vikingerne holdt sig efter alt at dømme på måtten (Foto: AP)
Vikingerne holdt sig efter alt at dømme på måtten (Foto: AP)

Du kender uden tvivl historierne om de vilde vikinger, der drog udenlands og hærgede, åd, drak og horede i lange baner. Ny forskning viser, at de formentlig slet ikke passer.

I hvert fald holdt vikingerne sig helt fra at få børn med de lokale i Storbritannien i løbet af den tid, hvor de besatte de grønne øer tilbage fra omkring år 700 til 1100.

Det skriver Videnskab.dk, der også har fortalt, at vikingerne faktisk aldrig havde horn i hjelmen:

Angelsakserne, der kom før og erobrede Storbritannien lige efter romernes flugt i år 410, blandede sig til gengæld lystigt med de lokale.

Det er blot nogle af de resultater, som et forskerhold fra Oxford i England netop har publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature.

Ifølge Nature News har forskerne analyseret DNA fra en hidtil uset mængde mennesker fra samme land, nemlig 2.039 briter, der sammen repræsenterede alle de forskellige geografiske områder i Storbritannien. På den måde har forskerne skabt et helt kort over, hvordan briterne har migreret og blandet sig med hinanden op igennem tiderne.

Læs også hos Videnskab.dk: Kæmpestudie afliver sejlivet vikinge-myte

Forskerholdet indhentede også DNA fra 6.209 mennesker fra det europæiske fastland og Skandinavien, så de ved at sammenligne de to genetiske puljer kunne kortlægge, hvordan andre folkeslag har påvirket og blandet sig med de lokale.

-Vi ser nogle meget bemærkelsesværdige mønstre, fortæller én af studiets frontfigurer professor Peter Donnelly, fra centret for menneskets genetik i Oxford til Nature News.

-De genetiske effekter, vi ser her, er et resultat af tusindvis af års historie.

Læs også hos Videnskab.dk: Fynsk viking var Danmarks første andengenerationsindvandrer

Resultatet er særligt spændende for englænderne selv. Nu det er lykkedes at linke bestemte genetiske varianter sammen med særlige geografiske områder, kan briterne få analyseret deres DNA og kortlagt deres egne forfædres baggrund og geografiske placering, siger forskerholdet bag til Nature News.

Vi andre må så nøjes med, at vikingerne måske var lidt mere tøsede, end vi lige gik og troede.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Brutale vikinger var uovertrufne juleværter

Vikingerne dyrkede korn på Grønland

 

79 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Hent flere