I rummet er vi alle basketstjerner

På andre planeter og himmellegemer er et hop ikke bare et hop. På Månen, Mars og Pluto kan du hoppe meget højere end på Jorden, og nogle steder vil du endda aldrig lande igen, hvis du først sætter af fra overfladen

Prøv at træde et skridt tilbage fra computerskærmen eller læg din smartphone fra dig. Hop så højt du kan et par gange, og læg mærke til hoppenes højde og din tid i luften.

På Jorden kan et godt spring være over en halv meter højt og tage omkring ét sekund. Det skriver Videnskab.dk.

Men et lignende hop et andet sted i Solsystemet – fra eksempelvis Månen, Mars eller en komet – sætter alle Jordens hoppeforhold ud af spil. Det skyldes, at kropsmassen ændrer sig afhængigt af, hvor du måtte befinde dig i solsystemet.

Se, hvordan et hop ser ud på blandt andet Jorden, Månen og Mars på Videnskab.dk.

Ny app kan illustrere hop i solsystemet
Det er dog de færreste, der får muligheden for at hoppe i rummet. Går du alligevel med et ønske om at vide, hvor højt astronaut-dig kan hoppe på forskellige himmellegemer, er der nu hjælp at hente.

De to astronomer Stuart Lowe og Chris North har udviklet app’en High Jump, som illustrerer forskellige tyngdekraftsfelters virkning på et hop.

Et oplagt sted at starte hoppeopgørelsen er lige i baghaven. På Jorden. Som allerede beskrevet vil dine fødder typisk løfte sig omkring en halv meter, og hele hoppet vil tage omkring et sekund.

Herfra bevæger den hoppende mand sig videre ud i rummet til vores nærmeste nabo Månen. Månen er – ud over Jorden selvfølgelig – det eneste sted i solsystemet, hvor mennesker har prøvet lykken med et hop.

Tyngdekraften på Månens overflade er kun 17 procent af Jordens. Et godt hop vil derfor løfte dig omkring tre meter op i luften, hvor du kan blive i omkring fire sekunder.

Læs mere på Videnskab.dk: Det er svært at ’gøre det’ i rummet

På Mars og Pluto kan alle spille basket
På den røde planet Mars, som er større end Månen, men markant mindre end Jorden, er tyngdekraften omkring en tredjedel af den, vi kender fra vores hverdag.

På Mars vil man føle sig som en basketstjerne med et hop på omkring 0,9 meter, der tager to sekunder.

Hvis du søger endnu længere ud i rummet til Pluto, er tyngdekraften på dværgplanetens overflade kun seks procent af Jordens.

Et godt hop vil således sende dig omkring 7,6 meter op i luften og give dig mulighed for at nyde udsigten herfra i 9-10 sekunder.

Læs mere på Videnskab.dk: Laserstråler kan skjule menneskeheden fra onde rumvæsener

Uendeligt hop
På kometen 67P er tyngdekraften så svag, at NASA’s landingsfartøj Philae var nødt til at fyre harpuner ind i overfladen for at hænge fast.

Hvis det skulle lykkes dig at sætte af i et hop på denne komet, ville du formentlig aldrig lande igen, men blot flyve ud i rummets uendelighed.

Det skyldes, at dine ben i kometens fattige tyngdekraftsmiljø er stærke nok til at sætte af med en fart, der overgår den hastighed, det kræver at undslippe kometen.

Andre artikler på Videnskab.dk

Paradoks: Hvorfor drikker vi alkohol?

Kan Donald Trump genindføre tortur?

Ismanden Ötziz sidste måltid var stenalderbacon

9 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere