Ikke aprilsnar: Månens cyklus piller ved børns blodtryk og blodsukker

Ny dansk forskning tyder på, at mennesker har en månecyklus – Månens cyklus lader i hvert fald til at påvirke børns helbred og aktivitetsniveau. Forskerne er mystificerede over studiets resultater

En dansk undersøgelse tyder på, at månens cyklus indvirker på børns adfærd. Foto: Jens Dresling/Polfoto
En dansk undersøgelse tyder på, at månens cyklus indvirker på børns adfærd. Foto: Jens Dresling/Polfoto

Det er ikke mange årtier siden, at vi i Danmark troede, at fuldmånen havde særlige kræfter og kunne gøre mennesker humørsyge og måske endda sindssyge.

Det har vi for længst afskrevet som uvidenskabeligt overtro. Men måske vi skal genoverveje den holdning.

En ny dansk undersøgelse viser nemlig, at Månens cyklus er forbundet med en negativ ændring i børns fysiske aktivitetsniveau, blodtryk og blodsukker. Det skriver Videnskab.dk.

Og det er ikke en tidlig aprilsnar, garanterer forskerne bag.

- Det er jo virkeligt et mystisk resultat. Vi ved faktisk slet ikke, hvad der er årsagen til, at disse børn ændrer adfærd i løbet af Månens cyklus. Det er første gang man har studeret børns sundhed i forhold til Månens cyklus.

- Måske forklaringen skal findes langt tilbage i evolutionshistorien, hvor Månens lys kunne have en betydning for overlevelse og reproduktion blandt dyr og små organismer, siger postdoc Mads Fiil Hjorth fra Københavns Universitet.

I undersøgelsen indgik data fra 795 8-11-årige skolebørn, der fik taget regelmæssige blodprøver, målt blodtryk og målt deres søvn og aktivitetsniveau. Informationerne blev indsamlet over ni månecyklusser – dvs. måneder - og derefter analyseret.

Læs også hos Videnskab.dk: Videnskaben bekræfter: Vi sover dårligere ved fuldmåne
 

Resultatet viste, at ved dagene omkring fuldmåne:

  • Var børnene gennemsnitligt 3,2 minutter mindre moderat til hårdt fysisk aktive end ved nymåne, hvad svarer til cirka 8 procent mindre fysisk aktivitet end ved nymåne.
     
  • Havde børnene et 0,8 mmHg højere blodtryk – det svarer cirka til 1 procent højere blodtryk.
     
  • Havde børnene et 0,12 mmol/L højere blodsukkerniveau – det svarer til lidt mere end 2 percent højere blodsukkerniveau.
     
  • Sov børnene 4,1 minutter længere end ved nymåne.

Læs også hos Videnskab.dk: Sådan bliver du fantastisk god til at huske
 

Børnenes blodtryk og blodsukkerniveau var altså signifikant forringet ved fuldmåne sammenlignet ved nymåne.

- I sunde og raske børn ser man sjældent en forskel på blodsukkerniveauet, fordi det er så godt reguleret af insulinen i deres kroppe. På trods af at børnene faktisk producerer mere insulin ved fuldmåne, hvilket er en biologisk proces for at holde blodsukkerniveauet nede, ser vi fortsat et beskedent - men bemærkelsesværdigt - højere blodsukkerniveau ved fuldmåne, siger Mads Fill Hjorth.

Forringelsen af børnenes sundhed skete på trods af, at børnene sov en smule længere ved fuldmåne, og længere søvn har normalt ikke en negativ effekt på blodsukkerregulering og blodtryk. Det øger kun mystikken omkring resultatet, mener Mads Fiil Hjorth.

Andre artikler hos Videnskab.dk:

Dele af din hjerne sover, mens du er vågen
 

Nye billeder: Ukendt objekt i Østersøen er ren X-files
 

Forskere: Vi har løst historiens største UFO-mysterium
 

4 kommentarer
Vis kommentarer
Seneste i Nyheder
Mest læste i Nyheder
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere