Intelligente mennesker lever længere på grund af deres gener

De gener, som gør dig intelligent, får dig også til at leve længere, viser ny forskning

(Polfoto)
(Polfoto)

Mennesker med høj intelligens lever længere end dem med lav intelligens, og nu viser et internationalt studie fra blandt andet Syddansk Universitet, at det stort set udelukkende skyldes generne. Det skriver LiveScience.com, ifølge Videnskab.dk.

Forskerne bag studiet siger, at resultatet ikke nødvendigvis betyder, at mennesker med høj intelligens har en tendens til at træffe sundere valg eller tjene flere penge, der kan købe dem bedre medicinske behandlinger. Det skyldes nok snarere, at nogle af de gener, der gør dig intelligent, også kan gøre dig sundere og få dig til at leve længere.

Læs også på Videnskab.dk: Hvorfor er mænd klogere end kvinder?

I studiet så forskerne på tre store undersøgelser af forskellene i levealder blandt enæggede og tveæggede tvillinger. Forskerne opdagede, at den mere intelligente tvilling fra hvert par levede længere, uanset om tvillingerne var enæggede eller tveæggede.

Men forskellen i levealder var langt større blandt tveæggede tvillinger.

Læs også på Videnskab.dk: Har mennesker med høj IQ en lavere social intelligens?

Da tveæggede tvillinger også har den største forskel mellem deres gener, konkluderede forskerne, at den forskellen i levealder altså måtte skyldes den genetiske sammensætning. Faktisk kunne forskelle i valg af livsstil kun forklare fem procent af sammenhængen mellem intelligens og levealder.

Det har længe været diskuteret, hvorfor intelligente mennesker har en tendens til at leve længere.

Nogle forskere har tidligere foreslået, at intelligente mennesker er bedre til at passe på deres sundhed, og at de får mindre risikobetonet arbejde -- eller at de har fordele, der stammer fra deres familieforhold.

Læs resten af historien på Videnskab.dk. http://videnskab.dk/kort-nyt/kvikke-mennesker-lever-laengere

21 kommentarer
Vis kommentarer